Categorized | Social

Oradea are depozit ecologic de nivel European

Miercuri, 8 decembrie 2010, a avut loc pe strada Matei Corvin inaugurarea Depozitului Ecologic Judeţean de Deşeuri Nepericuloase Oradea. La eveniment au participat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle şi Dumitru Voloşeniuc şi directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan. Noul depozit este dotat cu staţie de sortare şi staţie de compostare a deşeurilor organice, precum şi cu sistem de recuperare, colectare şi tratare biogaz.

Implementarea acestui proiect de către operatorul depozitului ecologic de deşeuri, S.C. ECO BIHOR SRL Oradea va avea ca prim efect reducerea poluăriii mediului înconjurător la nivelul întregului judeţ, având ca beneficiari aproximativ 600.000 de persoane care locuiesc în judeţul Bihor.

„Mulţumesc firmei Keviep pentru că a respectat contractul încheiat cu Primăria Oradea. Pentru ca această investiţie să funcţioneze este nevoie să implementăm colectarea selectivă la nivel de municipiu.

Astfel, va trebui să facem campanii de conştientizare a populaţiei, care va trebui să înţeleagă că este important, atât din punct de vedere al protejării mediului, cât şi al costurilor, să sorteze deşeurile menajere sub formă de fracţie uscată.

Scopul nostru este, ca până la sfârşitul anului 2011, să avem montate containere pentru colectarea selectivă în toate cele 800 de puncte de colectare a deşeurilor menajere”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Investiţia se ridică la 4.688.567,435 Euro


Implementarea proiectului reduce poluarea mediului înconjurător la nivel local, judeţean şi transfrontalier datorită poziţionării municipiului Orade la 6 km de graniţa cu Ungaria.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 4.688.567,435 de euro.

Aceasta a fost finanţată în proporţie 62,27% de surse proprii Eco Bihor + credite şi 37,72% surse din fondurile bugetului de stat printr-un contract de finanţare nerambursabilă (în valoare de 12.321.190  lei) reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proictului.

Deşeurile colectate selectiv vor fi acceptate la depozitul ecologic, cu tariful de 0 Euro în vederea stimulării colectării selective de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult