Categorized | Social

Moş Crăciun le aduce orădenilor un cadou de 83 de milioane de euro

Joi, 23 decembrie, a fost aprobată finanţarea de 83 milioane de euro pentru proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, proiect care a fost depus în cadrul axei prioritare 1 din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan s-a declarat foarte încântat de veste:

„Este cea mai bună veste pe care am primit-o înaintea Crăciunului. E o lucrare la care am lucrat doi ani de zile şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest proiect.”

Urmează ca în luna ianuarie să fie demarate licitaţiile pentru lucrări în Oradea, caietul de sarcini fiind deja realizat. În total sunt 14 proceduri de achiziţie, lucrări pentru realizare de investiţii. Din primăvara anului viitor, vor fi demarate lucrările ce se vor derula în perioada 2012 – 2013. În urma acestora, toate străzile din interiorul oraşului Oradea vor beneficia de reţele de apă şi canalizare.

De asemenea, reţelele de azbest existente vor fi înlocuite integral. Zonele noi de cartiere (Grigorescu, Soarelui, precum şi cele din zona şoselei de centură) vor fi legate şi ele la aceste utilităţi.

Având un buget de 83.000.000 Euro fără TVA, obiectivul proiectului este de a asigura furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare în conformitate cu practicile şi politicile UE in domeniu, în majoritatea zonelor urbane până în anul 2015. Din această sumă 74.000.000 Euro sunt reprezentate de fonduri europene nerambursabile, iar diferenţa de fondurile guvernamentale şi contribuţia autorităţilor locale.

În prima etapă de implementare, respectiv perioada 2009 – 2013, proiectul cuprinde investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei potabile precum şi colectarea şi epurarea apei uzate în municipiile Oradea şi Beiuş, localitatea Tinca, dar şi localităţile din zona metropolitană a Oradei: Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Biharia, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu.

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult