Categorized | Cultură

Un an bun pentru Fotoclubul Nufărul din Oradea

Membrii Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea (CFNO) au obiţinut, în anul 2010, o serie de rezultate fără precedent, la saloane naţionale de artă fotografică. Aproape la fiecare salon organizat în diferite oraşe ale României, membrii cunoscutului fotoclub, pe lângă faptul că au avut mai multe lucrări acceptate, au fost apreciaţi cu diferite premii şi medalii.

Astfel, la ediţia I – 2010, a Salonului Naţional de Artă Fotografică Arad, vernisată în această toamnă, lucrarea artistului fotograf Gheorghe Petrila A.FIAP, „Bătrânul zâmbitor”, a fost distinsă cu menţiunea specială a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Un rezultat deosebit, au obţinut membrii fotoclubului şi la prima ediţie a Salonului Naţional “Etnografica”, organizată la Slatina, la care artistul fotograf Constantin Dancoglu E.FIAP, a obţinut cu lucrarea “Privirea ei”, cea mai înaltă distincţie: medalia de aur AAFR, iar lucrarea La colindat realizată de Gheorghe Petrila A.FIAP, a obţinut  medalia de bronz AAFR.

Cel mai valoros rezultat s-a fost obţinut la ediţia a II a Salonului Naţional Cupa Fotocluburilor, organizată de AAFR, în cadrul ediţiei a II -a Festivalului Naţional, cu participare internaţională, Luna Fotografiei din România- la care fotocluburile partenere, au participat cu colecţii unitare de câte 10 imagini,- cele mai reprezentative 17 Organizaţii partenere ale Asociaţiei Naţionale din România, Serbia şi Ucraina.

Cea mai mare distincţie a salonului: Cupa Fotocluburilor a fost acordată colecţiei cunoscutului fotoclub orădean intitulată Poveste de iarnă, realizată de artistul fotograf Gheorghe Petrila A.FIAP, într-un decor magnific din Maramureş, care a participat cu succes şi la Salonul Naţional de Artă Fotografică Mihai Dan-Călinescu  din Craiova, unde a avut două lucrări acceptate. Un succes desoebit a obţinut la Concursul de Diaporame Audia 2010 – Cluj-Napoca artistul Claudiu Szabó E.FIAP, care a obţinut cea mai mare disticţie a festivalului: Medalia de aur AAFR. La acest renumit festival au avut diaporame şi artiştii fotografi Constantin Dancoglu E.FIAP şi Gheorghe Petrila A.FIAP

Colecţia reprezentativă a membrilor Clubului Fotografic Nufărul din Oradea, sub genericul Paşi în lumină, a făcut înconjurul lumii, fiind prezentată în cei 34 de existenţă a cunoscutului fotoclub orădean, în zeci de galerii din Europa, Asia, SUA şi Noua Zeelandă. Recent o colecţie specială a fost prezentată şi în Galeria Valeria Ardelean de la Armonia Center din Arad.

Vernisajul a avut loc în prezenţa unui public numeros, printre care s-a aflat şi un grup de artişti fotografi din cadrul Clubului Fotografic Nufărul din Oradea: Claudiu Szabó E.FIAP, vicepreşedintele, Gheorghe Petrila A.FIAP – consilier, respectiv membrii creatori: Constantin Dancoglu E.FIAP şi Eugen Antal. La vernisaj a participat şi artistul fotograf Francisc Kelen E.FIAP, membru de onoare al Fotoclubului ProArad, respectiv preşedintele acestuia, Nelu Scripciuc.

O altă colecţie, tot cu acest generic, a fost vernisată în sala de festivităţi a Casei de Cultură din Şuncuiuş, în cadrul unor manifestări locale, concretizate într-o lansare de carte şi spectacol de colizi. Expoziţia reprezentativă a membrilor Fotoclubului Nufărul a cuprins, în premieră, peisaje de iarnă realizate de artişii fotografi Claudiu Szabo E.FIAP, Petrila Gheorghe A.FIAP, Francisc Egri, Gavril Mertz, Ludovic Lovadi.  Nivelul  vernisajului a fost competat cu momentele muzicale oferite de artistul  Thurzó Sándor József , din cadrul Cvaretetului de coarde Varadinum din Oradea, care s-a deplasat pentru aceată manifestare la Vadu Crişului.

În ultima perioadă de timp au fost organizate mai multe expoziţii personale şi de grup, din lucările realizate de membrii cunoscutului Fotoclub orădean. În fruntea topului orădean se află artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, fondatorul şi preşedintele (CFNO), care a reuşit să prezinte în anul 2010 expoziţia personală intitulată Moartea unui Cimitir, în oraşele: Bucureşti (Centrul Cultural al R. Ungare), Galeria din Zagreb (Croaţia), Muzeul de Artă din Arad şi recent în Galeria Keringö (Vals) al Teatrului Naţional de Dans din Budapesta (Ungaria).

Este urmat de cele două artiste fotograf  Tünde Benyovszki şi Nicoleta Gabor, din lucrările cărora au fost vernisate două expoziţii de grup, la Galeria Euro Foto Art din Oradea şi Galeria Casei Municipale de Cultură din Marghita. O expoziţie personală a fost organizată şi din lucrările artistului fotograf Gheorghe Petrila A.FIAP, în holul Teatrului  Tinetertului Arcadia din Oradea, care a rămas la dispoziţia publicului timp de 2 luni.

Rezultate deosebite şi la saloanele internaţionale de fotografie


Rezultate deosebite au fost obţinute şi la saloane internaţionale de artă fotografică. Astfel la ediţia a V-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, organizată de Clubul Fotografic Nufărul din Oradea, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României Traian Băsescu şi al Preşedintelui Ungariei Pál Schmitt, cu tema Tradiţii populare, colecţia artistului fotograf Gheorghe Petrila A.FIAP, a obţinut medalia de argint a AAFR.

La ediţia a XXIII-a  a Salonului International de Arta Fotografică intitulat Podul Prieteniei organizat de Fotoclubul Somogyi din Kaposvár – Ungaria, sub Inaltul Patronaj al FIAP au fost acceptate două lucrări realizate de cunoscutul artist fotograf Constantin Dancoglu E.FIAP, din care lucrarea Abandonata  a fost distins cu Mentiunea de Onoare a FIAP. La acest renumit Salon Internaţional, a fost acceptată şi o lucrare realizată de artistul fotograf Gheorghe Petrila A.FIAP.

La Salonul Internaţional DIGA Exhibition Circuit USA 2010, organizat sub patronajul Societăţii Americane de Fotografie (PSA) membri ai Clubului Fotografic Nufărul din Oradea, au participat şi de această dată, cu succes la acest renumit Circuit, care se derulează in 6 locatii: W’stock, Dixie, Rome, P’tree, Oconee şi Atlanta, acest circuit este ultimul din seria celor 4 desfăşurate anual în SUA.

În fruntea topului artiştilor fotografi orădeni apreciaţi la acest Circuit de excepţie din SUA, se află artistul fotograf Constantin Dancoglu, care a participat cu 16 lucrări la cele 4 secţiuni ale salonului Internaţional, cu care a obţinut 43 de acceptări şi 5 Menţiuni de Onoare (HM). El a fost urmat de către artistul fotograf Gheorghe Petrila, care a participat cu 24 de lucrări la cele 6 secţiuni ale circuitului, obţinând  59 de lucrări acceptate, respectiv 5 Menţiuni de Onoare (HM).

Rezultate deosebite a obţinut şi artistul fotograf Cristian Ene, care a participat la acest prestigios circuit cu 24 de lucrări în cele 6 secţiuni, obţinând 50 de acceptări, respectiv 4 Menţiuni de Onoare (HM).

Astfel, membrii Clubului Fotografic Nufărul din Oradea au încheiat anul 2010 cu rezultate deosebite, prin care numele oraşului de pe malul Crişului, a devenit mai cunoscut în întreaga lume.

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult