Categorized | Editorial

PNL – din greşeală în greşeală spre neîncredere totală

Cenuşiul ceauşist şi mohorât pare a se aşterne din ce în ce mai mult asupra politicii din România. Nimeni nu îşi imagina în 1991 când a fost adoptată Contituţia României, că principala cucerire de atunci, şi anume pluralismul politic, va ajunge peste două decenii bătaia de joc a unor lideri politici cu calităţi îndoielnice. Dacă în ceea ce priveşte comunismul cu pălărie democrată am avut câteva scindări şi schimbări la faţă doar de dragul cosmetizării (transformarea FSN în PDSR şi apoi ruperea din PSD a PDL), PNL părea a-şi păstra linia politico-doctrinară pentru a cărei autenticitate unora le-au putrezit oasele prin închisorile comuniste.

La foarte puţin timp după ce a fost urcat în scaunul de preşedinte al PNL, Crin Antonescu l-a pus preşedinte al ţării pe cel pe care-l critică astăzi non-stop, Traian Băsescu. Este greu să-ţi imaginezi că cineva poate să fie atât de imbecil încât să nu anticipeze că electoratul care votează PNL nu va vota niciodată PSD şi că o astfel de alianţă (împotriva firii, nu doar a doctrinei sau a istoriei politicii în România) îi va face pe cei care ar fi ales PNL fie să stea acasă fie să voteze cu ceilalţi (oricât ar fi de proşti, măcar sunt consecvenţi).

După ce a transformat PNL în cârpa de şters pe jos a neocomuniştilor, Crin Antonescu, cu diplomaţia şi talentul lui specific, face o nouă greşeală, cel puţin la fel de evidentă. Se aliază cu PC. O alianţă fără nicio miză (nu cred că antenele lui Voiculescu au crescut în sondaje PSD-ul nici cât este negru sub unghie cât timp a existat alianţa PSD-PC, iar ca număr de parlamentari, conservatorii nu ar fi meritat absolut deloc băgaţi în seamă) dar cu un enorm deficit de imagine.

Păi cum poţi tu, la 20 de ani de la Revoluţie, să uneşti fostul partid al lui Radu Câmpeanu (anti-comunist convins care a petrecut o bună parte a vieţii în închisorile comuniste datorită convingerilor sale politice) cu un partid condus de un fost securist (confirmat fără niciun dubiu, în două rânduri, de CNSAS)? Şi pe deasupra mai ai în plan să faci o alianţă şi cu fostul prim-secretar PCR Ion Iliescu, cu partidului care în decembrie 1945 a format cancerul acestei ţări, PCR?

Nu mai are rost să discut despre ce presupune, din punct de vedere doctrinar, această struţo-cămilă politică. Cred că o face foarte bine George Arun în materialul „Alianţa dintre PNL şi Antenele lui Voiculescu” pe care vă invit să îl citiţi pe Deutsche Welle.

Nu este posibil să îţi baţi joc de toată istoria Partidului Naţional Liberal în acest mod. Mai ales acum când era nevoie doar de un discurs politic calculat şi câteva acţiuni bine puse la punct pentru a pune bazele unui viitor Guvern liberal. Fără nicio alianţă cu PSD sau PC, PNL ar fi avut cele mai mari şanse să câştige viitoarele alegeri.

Românii ar fi înclinat spre liberalism pentru că nu au uitat ce le-a făcut PSD în cei peste 10 ani în care au guvernat (sub diverse forme şi alianţe) şi pentru că PDL şi-a pierdut toată credibilitatea politică, pe de o parte datorită măsurilor nepopulare pe care le-au luat în aceşti ani şi pe de altă parte datorită scandalurilor de corupţie şi clientelism politic în care au fost implicaţi.

În acest moment, în care ceaţa ceauşistă, fără pic de pluralism politic, s-a aşternut peste această ţară, ce le rămâne românilor să aleagă? Un PDL care a făcut exact aceleaşi greşeli politice ca predecesorii lor pesedişti (corupţie, clientelism politic, aroganţă fără margini), un PSD care şi-a ales în frunte un fante fără cei 7 ani de acasă (nu vorbesc doar de comportamentul său individual), care încă mai stă sub cizma unor oameni cu imagine mai mult decât negativă (Ion Iliescu, Adrian Năstase) sau un PNL care scuipă peste tot ce au suferit oamenii torturaţi prin închisori pentru crezul lor politic, peste tot ce presupune istoria şi doctrina liberală?

Update: Deşi, aşa cum v-am mărturisit, eu nu văd niciun avantaj în acestă nouă alianţă a liberalilor, ea s-a produs. Puncte de vedere asemănătoare cu cel enunţat de mine în acest material au avut şi oamenii din interiorul PNL. Vă invit să aruncaţi o privire şi pe acest material. Mie mi s-a părut interesant.

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

4 Responses to “PNL – din greşeală în greşeală spre neîncredere totală”

 1. d.s. spune:

  opinie corecta. singura solutie de concentrarea pe propria initiativa si renuntarea absoluta la politichie…

 2. bogdan spune:

  da pdl-ul de ce a facut alianta cu tradatorii de tara udmr si cu partidul umanist, faimoasa solutie imorala? hai sictir!

 3. ion spune:

  tradatori de tara? ce tarani mai vietuiesc pe aici prin bihor…

 4. jorin spune:

  Macar nu ne vinde tot , ca si nastase , tariceanu si toata tagma . Sinteti niste nesimtiti. Strigati Pa Basescu , dar voi ? Ce drak faceti voi pt noi ? Sinteti “bagati” in toate afacerile cu statul , de vreo 15 ani . Nici o firma de constructii nu poate lucra peste voi , PSD …. . A ti rras tot . Sinteti mai rau decit tiganii . Dezmembrati tot , furati tot. HOTUL striga HOTUL la voi . Nesimtitilor. Inclusiv PDL. Dar mai ales PSD…. Nu va mai ajunge .va crede ti in filme , cu spioni in partide , cu dezbina si cucereste , cu creearea terorii..Crede ti ca nu stim…Idiotilor.A ti invatat scoala de la securistii lui Iliescu. Alt animal.Si mason pe deasupra .Nu va mai ajunge , nu v ati facut plinul atitia ani ? la voi nu se mai sfirseste niciodata , de 21 de ani furati intruna .Infractorilor.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult