Categorized | Cultură

Prietenia româno-maghiară va fi din nou serbată prin mai multe expoziţii de fotografie

În perioada 17 – 21 ianuarie 2011, va avea loc expoziţia Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, în mai multe oraşe din România şi Ungaria. Tematica salonului internaţional a fost „Tradiţii populare române şi maghiare”. Vernisajul salonului internaţional va avea loc la data de 17 ianuarie 2011, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, la ora 11:00 şi la data de 18 ianuarie 2011, la Institutul Cultural Român din Budapesta.

Dedicat Culturii Române (15 ianuarie) şi Maghiare (11 ianuarie 2011), evenimentul va fi organizat de Clubul Fotografic Nufărul, în parteneriat cu Asociaţia Euro Foto Art din Oradea, sub înaltul patronaj al Preşedinţilor României Traian Băsescu şi Ungariei Pál Schmitt, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional din România şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (A.A.F.R.).

Un juriu internaţional, format din artiştii de renume: Marcello Materassi (E.FIAP, Firenze – Italia), Georg S. Holzmann (E.FIAP, Karsruhe – Germania) şi Lennert Géza (EFIAP, Novi Sad – Serbia), a selectat şi acceptat, un număr de 178 de imagini alb-negru şi color, realizate de artişti fotografi români şi maghiari, din mai multe ţări europene (Serbia, România, Ucraina şi Ungaria).

După vizionarea lucrărilor şi acordarea notelor (de la 1 la 10), fără ca membrii juriului, să cunoască numele autorilor, s-au acordat, în urma centralizării punctajelor, următoarele premii şi medalii:

– Marele premiu, trofeul Salonului internaţional a fost acordat, pentru a doua oară, artistului fotograf István Kerekes din Mosonmagyaróvár (HU), pentru intreagă colecţie.

– Cele două medalii de aur AAFR,  au fost acordate artiştilor fotografi Attila Kovács şi Lajos Nagy E.FIAP din Sfântu Gheorghe/ Sepsiszentgyörgy (RO) pentru intreaga colecţie.

– Medaliile de argint AAFR, au fost acordate artiştilor fotografi: Gheorghe Petrila A.FIAP, din Oradea – Romînia, respectiv Mátyus Károly din Veszprém – Ungaria,

– Medalii de bronz au obţinut artiştii fotografi Ildikó Baranyi din Tg. Mures, respectiv Zegheru Ion, Târgovişte.

– Cele 12 menţiuni AAFR, au fost acordate următorilor artişti fotografi: Antal Békefi – Veszprém (HU), Moldován Mihály din Săcele (RO), János Gyurom – Veszprém (HU), Ion Ciobotaru din Râmnicu Vâlcea,  Ion Mărculescu A.FIAP din  Târgovişte, Domokos Incze – Miercurea Ciuc, Áron Borbáth – Miercurea Ciuc, Eugen Negrea – Bucureşti, Oana Zafiriadis din Ploieşti, Terezia-Roxana Sandu din Cluj Napoca, Rába Mónika din Celldömölk, Ungaria şi Nelu Scripciuc din Arad.

La iniţiativa organizatorilor, în premieră absolută, lucrările premiate, vor fi prezentate în patru locaţii, prin bunăvoinţa autorilor, care au mărit, pe cheltuielile lor, fotografiile apreciate de juriu internaţional, în câte patru exemplare.

Vernisajul salonului internaţional va avea loc la data de  17 ianuarie 2011, la Galeria Euro Foto Art Oradea, la ora 11:00, la data de 18 ianuarie 2011, la Institutul Cultural Român din Budapesta, în data de 20 ianuarie 2011 în holul Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca, la data de 21 ianuarie 2011 în sălile Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti şi, în final, la data de 14 februarie 2011, la Institutul Cultural Român din Szeged, Ungaria

Organizatorii Salonului Internaţional intenţionează să editeze, şi pentru ediţia a V-a, un catalog color, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional al României, urmând ca în anul 2012, acest lucru să fie realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din Ungaria.

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult