Categorized | Social

Universitatea din Oradea va avea un nou Cod de Etică

A trecut ceva vreme de când universităţilor din România li s-a cerut să conceapă, pentru fiecare în parte, un Cod de Etică. Percepute mai degrabă ca nişte formalităţi, codurile de etică ale universităţilor nu au adus nimic special, fiind în mare parte copiate după un anumit model. Noua Lege a Educaţiei obligă universităţile să pună la punct un nou Cod de Etică, comisia însărcinată cu acest lucru având dreptul să şi sancţioneze eventualele abateri.

Comisia de etică a Universităţii din Oradea este alcătuită din patru cadre didactice şi trei studenţi şi este independentă de celelalte structuri ale instituţiei.

„A fost nevoie de o modificare substanţială a acestui regulament. În urmă cu câţiva ani la fiecare universitate s-a încropit la repezeală câte un astfel de cod chiar dacă toată lumea a fost de acord că gestiunea problemelor de etică este extrem de importantă.

În ceea ce priveşte noul Cod de Etică al Universităţii din Oradea, primul pas l-a constituit elaborarea lui. Nu am făcut doar un document formal care să fie mai frumos decât cel care a existat până acum ci am încercat să cuprindem în el principiile şi valorile cele mai importante pentru Universitate.

Noutatea acestui document o reprezintă faptul că sunt clar precizate sancţiunile care se vor da pentru abaterile de la etica universitară. Vorbim aici despre fraudă, plagiat sau chiar copiatul la examene”

a declarat preşedintele Comisiei de Etică, Ionel Cioară. Acesta a mai explicat că intenţionează să lucreze şi la un raport anual al comisiei şi la o listă anuală a abaterilor de la Codul de Etică.

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult