Categorized | Cultură

Concert de excepţie cu Orchestra Simfonică din Szeged

În cadrul unui schimb cultural între Orchestra Simfonică din Szeged (Ungaria) şi Filarmonica de Stat Oradea, în această săptămână orădenii vor avea ocazia să asculte un concert cu totul deosebit. Orchestra maghiară va cânta joi, de la ora 19:00, „Idila lui Siegfried” de Richard Wagner, „Cântecele unui ucenic călător” de Gustav Mahler şi Simfonia I în Si bemol major, op. 38 „A primăverii” de Robert Schumann.

Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea a cântat marţi (25 ianuarie 2011) la Szeged în sala Teatrului Naţional, sub bagheta dirijorului filarmonicii Jankó Zsolt, solist fiind Ioan-Antonio Sekaci (şef partidă contrabas în orchestra filarmonicii), în program figurând lucrări clasice (Mozart, Dittersdorf, Beethoven).

Joi va fi rândul orădenilor să se delecteze cu muzica orchestrei din ţara vecină. La concert abonamentele vor fi valabile reprezentaţia făcând parte din stagiunea Filarmonicii.

Programul Orchestrei Simfonice din Szeged îl puteţi vizualiza cu un singuri click, AICI.

Pe 3 februarie va urma un Concert aniversar Liszt

g

Printre altele, anul 2011 este an aniversar Liszt, împlinindu-se 200 de ani de la naşterea compozitorului. Cu această ocazie Filarmonica are în vedere pe tot parcursul anului îmbogăţirea programelor stagiunii cu lucrările compozitorului romantic.

Primul moment aniversar în acest sens va fi concertul din data de 3 februarie, pentru care a fost invitat dirijorul Ligeti András, specialist în interpretările Liszt, fost dirijor al Orchestrei Radio Budapesta, precum şi al Orchestrei Simfonice Matáv.

Ligeti András este actualmente şef de catedră la secţia de dirijat a Academiei de Muzică din Budapesta (care de altfel poartă numele fondatorului: Liszt). Solistul concertului va fi tânărul pianist clujean Demény Balázs, student la Academia de Muzică din Budapesta.

Cele două lucrări de Liszt care vor face parte din program vor fi:

– Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major

– Simfonia Faust.

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult