Categorized | Social

Malul stâng al Crişului va fi amenajat fără a fi tăiaţi plopii

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri împreună cu primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan au prezentat joi, 10 februarie 2011, într-o conferinţă de presă pe teren, proiectul de amenajare al malului stâng al Crişului (în regiunea Podul Dacia – Podul Intelectualilor). Atât Pásztor Sándor cât şi Ilie Bolojan au precizat că nu vor fi tăiaţi copacii de pe malul Crişului şi că lucrările, în marea lor majoritate se vor desfăşura pe luciul apei.

Chiar dacă, conform jurnaliştilor prezenţi la conferinţă, Pásztor Sándor ar fi agreat la precedenta conferinţă de presă o altă variantă de amenajare care presupunerea tăierea unor copaci, directorul ABA Crişuri a declarat:

„Ţin să vă spun din capul locului că nu se va tăia niciun plop. Am avut două variante pentru amenajarea acestui mal şi am ales varianta în care nu se pune problema tăierii copacilor. Cea mai mare parte a lucrării se va face pe luciul de apă.

Se va construi un dig de piatră pe malul apei pe care se va putea circula şi care va fi o prelungire a promenadei de dincolo de podul Dacia. Va fi afectat un singur copac care se află pe o peninsulă şi din cauza căruia nu am putea lucra. Vom adânci Crişul în această zonă pentru a avea un curs de apă normal.

Avem deja toate avizele şi autorizaţiile necesare lucrării”.

Lucrările presupun şi realizarea unei subtraversări pe sub Podul Dacia, astfel încât zona Velenţa să fie legată de zona centrală a oraşului. Totodată, este prevăzută realizarea unei rampe, care va putea fi folosită şi de către persoanele cu dizabilităţi.

Pe malul drept al Crişului Repede nu se vor face lucrări de amploare, pe marginea apei se va pune doar un strat de piatră brută, care va stabiliza malul, iar în spatele copacilor se va amenaja o zonă în care oamenii vor putea circula mai aproape de cursul apei.

Zidul de sprijin foarte vechi şi deteriorat, care e situat înspre mal va fi reabilitat, iar taluzul va fi însămânţat cu iarbă.

„Vrem să transformăm întreaga regiune în zonă de agrement”


Prezent la conferinţă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a explicat cauzele pentru care amenajarea malurilor a început din acea parte a oraşului şi nu din zona primăriei.

„S-au început lucrările din acest tronson pentru că reţeaua de canalizare din zona centrală nu a mai fost renovată de foarte mulţi ani. Dacă am fi început de acolo ar fi existat posibilitatea unor infiltraţii şi lucrarea ar fi fost pusă în pericol.

Vom aştepta să demarăm proiectul de reabilitare al Pieţei Unirii, proiect care presupune şi renovarea reţelei subterane de canalizare şi apoi vom începe lucrările la maluri şi în acea zonă.

În ceea ce priveşte aceste lucrări de amenajare există unele probleme de proprietate, utilităţile abandonate lângă Podul Dacia aparţinând Termo Electrica. În aceast spaţiu, municipalitatea doreşte să amenajeze o zonă de servicii, respectiv cafenele, restaurante.

Imediat ce Administraţia Bazinală de Ape Crişuri va finaliza cele mai importante lucrări, Primăria va începe amenajarea aleilor, realizarea iluminatului public, dar şi asigurarea celorlalte utilităţi, cum ar fi băncile şi coşurile de gunoi”

a declarat edilul.

Acesta a mai adăugat la finalul conferinţei:

„Doresc să le mulţumesc colegilor de la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri pentru continuarea acestui proiect care împacă mai multe obiective: consolidarea malurilor, menţinerea vegetaţiei şi transformarea acestui spaţiu într-o zonă de agrement pentru orădeni”.

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult