Categorized | Social

FSLI îl ameninţă pe Funeriu cu plângere penală dacă nu le recalculează profesorilor salariile conform dispoziţiilor stabilite de Curtea Constituţională

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis o scrisoare ministrului Petru Funeriu în care îi cer să aplice coeficientul 1,000 la nivelul lunii decembrie 2009 (adică unul de 400,00 lei) şi să anuleze prevederile din Ordonanţa de Urgenţă 1/2010 conform cărora reîncadrarea personalului didactic la data de 1 ianuarie se va face luând în calcul salariile de bază din 31 decembrie 2009. Sindicaliştii susţin că aplicarea acesui coeficient ar putea atrage răspunderea penală a factorilor decizionali din minister.

În scrisoarea adresată ministrului şi semnată de preşedintele FSLI, Simion Hancescu se precizează:

„Invocarea acestor dispoziţii s-a făcut cu nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale care statuta următoarele: dispoziţiile articolului 2 din OUG 41/2009 erau oricum afectate de vicii de neconstituţionalitate, întrucât modificau nişte dispoziţii legale declarate neconstituţionale”.

FSLI citează în continuare decizia Curţii Constituţionale din care reiese că modificarea efectuată de Ministerul Educaţiei pe actele normative declarate neconstituţionale este la rândul ei neconstituţională şi că aplicarea ei intră sub aceeaşi incidenţă a legii.

„În acelaşi sens a fost promovat şi recursul în interesul legii de către Procurorul general al României, care a subliniat faptul că actele sau prevederile normative constatate ca fiind neconstituţionale îşi pierd eficienţa juridică şi nu mai pot fi aplicate, cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti urmând a fi soluţionate cu luarea în considerare a acestei noi realităţi juridice, determinate de existenţa deciziilor Curţii Constituţionale”

se precizează în aceeaşi scrisoare în a cărei final se concluzionează:

„Începând cu data de 01.01.2011 întregului personal didactic trebuie să i se calculeze salariile conform Legii nr. 221/2008, urmând ca diferenţele salariale din perioada 01.08.2008 şi până la data de 31.12.2010, să le primească eşalonat, în anii 2012, 2013 şi 2014. În baza celor precizate mai sus, vă cerem, domnule ministru, să aplicaţi LEGEA şi să respectaţi personalul didactic”.

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult