Categorized | Cultură

Eugenia Drăgoi în „Dialog cu Ierarhiile Superioare”

Artista Eugenia Drăgoi şi-a prezentat luni, 14 februarie 2011, începând cu ora 18:00 cea de-a doua expoziţie de grafică şi pictură în cadrul Galeriei de Arte Vizuale din Oradea. O expoziţie de pictura sacră ce s-a bucurat de participarea unui public numeros.

Sub egida Uniunii Artiştilor Plastici, Eugenia Drăgoi a prezentat publicului orădean cea de-a doua expoziţie personală de pictură şi grafică „Dialog cu Ierarhiiile Superioare”, o expoziţie cu temă spirituală de factură istorică, uşor abstractă, plină de simboluri precum Ochiul Divin, Biserica, Potirul, Poarta, Îngerii.

Majoritatea lucrărilor expuse sunt dedicate îngerilor, lucrările fiind o adevărată angeologie picturală, cu o reprezentaţie a acestora pe ierarhii, de la arhangheli la serafimi, heruvimi şi îngeri, în funcţie de apropierea lor de condiţia umană.

Coloristica lucrărilor corespunde corpului eteric al îngerilor, fiind de factură luminoasă, predominând nuanţele de galben, roşu, alb, albastru,aiuriu.

Tema îngerilor i-a fost insuflată artistei de Sorin Ţigăreanu,  profesor formator al seminarului de educatoare Valdo din Cluj Napoca. Eugenia Drăgoi a subliniat prin intermediul lucrărilor ei orientarea oamenilor spre profan, dorind să îi aducă prin lucrările sale mai aproape de spiritualitate şi, implicit, de ierarhiile superioare.

Expoziţia s-a bucurat de participarea lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, în calitate de deschizător de drumuri şi sprijitor al artiştilor bihoreni, urmat de vernisarea istoricului de artă Agata Chifor.

Următorul pas în cariera picturală a Eugeniei Drăgoi se doreşte a fi expunerea unei noi teme, Axis Mundi, ilustrarea elementului ce uneşte cerul cu pământul, aşadar intrepătrunderea elementelor sacre cu cele profane.

S.I.M.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult