Categorized | Social

O nouă comoară descoperită în măruntaiele Cetăţii Oradea

Evacuarea pământului şi a molozului din subsolul Corpului A al Cetăţii Oradea, pentru a se putea reface structura iniţială, a adus lucrătorilor şi specialiştilor arheologi şi istorici mai multe surprize plăcute. A fost redescoperită vechea boltă a subsolului, zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale şi mai multe pietre profilate renascentiste şi gotice care vor fi adunate într-un viitor muzeu.

Astfel, în cazul lucrărilor din partea sudică a corpul A, în zona  holului estic s-a redescoperit vechea boltă a subsolului, spaţiu ce are o coborâre continuă spre sud. Acesta s-a dovedit, spun specialiştii, a fi intrarea sudică a subsolului pricipal de sub corpul A, având o pereche în oglindă spre partea nordică a acestei aripi.

q

Pietre profilate din Catedrala Gotică, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa

q

Cu ocazia golirii segmentului de intrare, muncitorii, asistaţi de arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi cei de la Fundaţia pentru Protejarea monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale.

Acesta a fost distrus de mai multe ori, în perioada construcţiei subsolului corpului A, dar şi cu ocazia modificării intrării la sfârşitul secolului XVIII-lea. În pământul reumplut s-au mai descoperit fragmente arhitectonice sculptate din perioada gotică (fragmente de rozetă, unele de dimensiuni şi greutăţi considerabile), plăci de paviment din cărămidă şi puţină ceramică târzie.

De reţinut este faptul că aceste pietre profilate aparţin catedralei gotice din Cetatea Oradea, acea clădire ecleziastică căreia, pe 25 august 1401, i se acorda un privilegiu şi era ridicată, de către Papa Bonifaciu al IX-lea, la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind practic unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic pe plan european.

Intrarea sudică a fost desfinţată cu ocazia reconstrucţiei corpului B în 1881-1883. Ea a fost umplută până la boltă cu pământ excavat din construcţia noii aripi sud-vestice, solul conţinând piese mai ales de la sfârşitul secolului XIX-lea. Până la ora actuală s-a reuşit eliberarea intrării pe o lungime de aproximativ 10 metri, cantitatea solului extras fiind de aproximativ 40 de metri cubi, ceea ce înseamnă că şi alte descoperiri vor mai avea loc.

q

Artefactele descoperite vor intra într-o colecţie specială a viitorului muzeu

q

Toate aceste artefacte descoperite şi ocazionate de lucrările de construcţii se vor alătura celorlalte fragmente descoperite în cadrul cercetărilor arheologice sau altor lucrări.

Din punct de vedere stilistic, marea majoritate a pietrelor profilate (70%) sunt fragmente renascentiste care aparţin clădirilor construite în stil renascentist în secolele XVI-XVII şi doar 30% sunt fragmente gotice aparţinând clădirilor laice şi eclesiastice din secolele XIV-XVI, existente în perimetrul cetăţii episcopale medievale.

Artefactele, în funcţie de spectaculozitatea şi rezonanţa lor istorico-artistică, vor sta la baza colecţiei ce va alcătui Lapidariumul muzeului ce se va naşte în urma finanţării REGIO.

Proiectul „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European – Etapa I” se derulează pe o perioadă de 72 de luni (Iunie 2009 – Iunie 2015), fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 cu suma totală de 36.780.329,12 lei.

Proiectul are ca scop introducerea în circuitul turistic național, regional și internațional a Cetăţii Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural și turism.

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “O nouă comoară descoperită în măruntaiele Cetăţii Oradea”

  1. hls spune:

    Nu s-a descoperit absolut nimic nou.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult