Categorized | Cultură

Duminică va începe la Oradea Festivalul Telemann

Iubitorii muzicii culte au toate motivele să fie încântaţi. Începând de duminică, 6 martie 2011, şi până duminica viitoare (20 martie) la Oradea se va organiza un Festival G. Ph. Telemann cu ocazia aniversării a 330 de ani de la naşterea compozitorului. Două lucruri trebuie precizate încă din start. În primul rând faptul că în timpul vieţii sale, compozitorul Telemann a fost mult mai apreciat decât însuşi marele Bach iar în al doilea rând că la Festival vor participa trei formaţii de cameră importante în muzica orădeană: Cvartetul Varadinum, Trio Pichl şi Trio Fortissimo.

Festivalul este organizat de Tokaji Ágnes şi Costin Éva sub egida Episcopiei Romano Catolice şi va avea loc în trei zile diferite: duminică – 6 martie, sâmbătă – 12 martie şi duminică – 20 martie.

Primul concert va avea loc la Biserica Sfântul Ladislau, de la ora 18:00.

În program aaaaaaaaaaaaaaaa Interpretează

  1. Fantezia pentru vioară, nr. 5             Costin Éva
  2. Duo în Do major pt. 2 violoncele     Marcu Ágnes, Bozsódi Beáta
  3. Fantezia pentru vioară, nr. 7             Tokaji Ágnes
  4. Trio în Re major, nr. 10                      Trio Pichl: Costin Éva, Thurzó Sándor József, Bozsódi Beáta
  5. Fantezia pentru vioară, nr. 12           Oláh Boglárka
  6. Suita Don Quixotte                              Tokaji Ágnes, Costin Éva, Oláh Boglárka, Oláh Gabriella,                           Mureşan Cristina, Thurzó Sándor József, Marcu Ágnes, Bozsódi Beáta

Câteva cuvinte despre Telemann

1

Georg Philipp Telemann (n.14 martie 1681, Magdeburg – d. 25 iunie 1767, Hamburg) a fost un compozitor german de muzică barocă. Deşi a studiat dreptul la Universitatea din Leipzig, în muzică, Telemann a urmat calea autodidactă, devenind un multi-instrumentist şi unul dintre cei mai prolifici compozitori în istorie.

A fost contemporan cu Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi şi G.F. Haendel. A fost chiar naşul de botez al fiului lui J.S.Bach: Carl Philipp Emanuel (1714). Deşi în timpurile noastre Bach este considerat cel cu talent mai mare, în timpul vieţii lor, Telemann era considerat cel mai talentat.

Într-o carieră de peste jumătate de secol, foarte lungă şi pentru standardele contemporane, Telemann a avut numeroase funcţii muzicale importante, inclusiv director muzical la cinci biserici din Hamburg.

De asemenea, el este faimos pentru piese muzicale scrise pentru combinaţii instrumentale ieşite din comun (harpe, viole, trompete, etc), ce încorporează stiluri muzicale absorbite de-a lungul multelor sale călătorii. Numărul compoziţiilor sale este mai mare decât cele ale lui Bach şi Haendel adunate la un loc.

La Magdeburg există un centru internaţional de cercetare care îi poartă numele.

Creaţia sa cuprinde: 12 cantate, 44 pasiuni, 35 oratorii, 40 de opere, sute de suite franceze, sonate pentru vioară, triouri, suite pentru vioară şi pian (flaut şi pian), sonate pentru flaut, cântece religioase, sonate pentru pian (cu vioară), dansuri, suite de cameră, ode, fantezii pentru pian, cvartete, concerte pentru pian, fugi pentru orgă, etc.

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Duminică va începe la Oradea Festivalul Telemann”

  1. muzicadevest spune:

    Bach, in timpul vietii sale, a fost un „ilustru’ anonim”…so, hold your horses…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult