Categorized | Social

ARACIS recomandă reorganizarea unor facultăţi la Universitatea din Oradea

Vineri, 4 martie 2011, s-a încheiat vizita Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) pentru evaluarea instituţională a Universităţii din Oradea (UO). Concluziile specifice şi acordarea calificativului vor fi făcute publice peste o lună, după şedinţa Consiliului ARACIS însă reprezenatnţii acestuia au recomandat, printre altele  reorganizarea unor facultăţi în funcţie de domeniile de studiu.

Comisia de evaluare a fost compusă din 36 evaluatori din care un expert evaluator străin din Irlanda şi doi studenţi. A fost evaluată universitatea din punct de vedere instituţional şi 28 de programe de studii (specializări) de licenţă şi masterat de la 15 facultăţi. Procedura evaluării s-a derulat în perioada 2 – 4 martie 2011.

Concluziile generale ale vizitei de evaluare au fost prezentate vineri, 4 martie, în faţa Senatului Universităţii din Oradea, de către directorul de misiune, Lazăr Vlăsceanu, Universitatea din Bucureşti.

Directorul de misiune a precizat că evaluarea Universităţii din Oradea a vizat activitatea instituţiei pentru perioada 2008 până în prezent, precum şi măsurile întreprinse pentru aplicarea noii Legi a Educaţiei Nanţionale. În prezentarea contextului vizitei, Vlăsceanu a felicitat forurile de conducere ale UO pentru rezolvarea problemelor din trecut, pentru modul tranşant în care a fost abordată şi rezolvată majoritatea problemelor cu care s-a confruntat instituţia în ultimii ani.

Comisia a apreciat dezvoltarea cercetării, subliniind că în ultimii ani pe acest segment „UO a obţinut rezultate remarcabile”. Recomandarea evaluatorilor a făcut referire la implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice în cercetare, respectarea eticii în cercetare, amintind problemele de plagiat cu care s-a confruntat UO în trecut.

Referitor la activitatea didactică s-a constatat că s-a introdus ordine în programele de studii, însă UO, pentru a realiza un transfer de cunoştinţe eficient,  trebuie să pună mai mult accent pe evaluarea continuă a studenţilor pe parcursul semestrului, în defavoarea celei sumative din timpul sesiunilor de examene. De asemenea, dezvoltarea resurselor de învăţare precum şi a dotării bibliotecilor trebuie să devină o prioritate pentru toate facultăţile.

În ceea ce priveşte studenţii, directorul de misiune a menţionat că s-au îmbunătăţit şi sunt în proces de dezvoltare serviciile oferite studenţilor, iar Universitatea din Oradea trebuie să sprijine pe viitor organizarea de manifestări studenţeşti pentru a oferi studenţilor o viaţă culturală activă şi diversificată.

În încheierea prezentării concluziilor generale ale vizitei, profesorul universitar Lazăr Vlăsceanu a menţionat că Universitatea din Oradea este suficient de dezvoltată cantitativ dar fragmentată, putându-se lua în considerare chiar o reorganizare a facultăţilor în funcţie de domeniile de studiu.

În contextul întrării în vigoare a Legii 1 din 2011, a Educaţiei Naţionale, care impune o nouă clasificare a instituţiilor de învăţământ superior, Universitatea din Oradea trebuie să se identifice cu misiunea care i se potriveşte cel mai bine şi să obţină performanţe remarcabile.

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult