Categorized | Cultură

Femeia, al cincilea anotimp pentru Tudor Gheorghe

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a găzduit la începutul săptămânii de la orele 19:00 concertul maestrului Tudor Gheorghe. Un spectacol excepţional acompaniat de Corul şi Orchestra simfonică a Filarmonii „Banatul” din Timişoara.

Iată că după incursiunea celor patru anotimpuri Tudor Gheorghe a reuşit să aducă publicului orădean şi „Al cincilea anotimp”, unul închinat femeii. După ce a adus ofrandă primăverii, verii, toamnei şi iernii, artistul aduce ofrandă şi femeii

„cea chinuită mereu, femeia casnică, femeia disperată, femeai profesor, medic dar nu „piţipoancelor”  de astăzi căci ele trăiesc o dramă…”

Al cincilea anotimp este oda închinată unor imagini de femei, unor femei puternice, icoane ale vremurilor lor, fie că vorbim de femeia tragediilor antice, de Margareta lui Faust, de Julieta lui Shakespeare sau de figurile tablourilor rubensiene ce se mândresc cu rotunjimea formelor lor, şi, nu în ultimul rând, mamelor.

Aceste femei sunt esenţa celui de-al cincilea anotimp la care poeziile lui Ion Pillat, Alexandru Macedonski, Vasile Voiculescu, Grigore Vieru şi Nicolae Labiş, alături de fascinantele note muzicale, au contribuit decisiv.

A fost un concert vibrant, plin de sunet şi culoare, puţin machiavelic prin schimbarea succintă a ritmurilor, presărat cu recitaluri de poezii şi anecdote.

Corul şi Orchestra simfonică a filarmonicii „Banatul” din Timişoara au fost sprijinul vocal şi instrumental al maestrului Tudor Gheorghe, în timp ce muzica şi dirijarea orchestrei a fost semnată de dirijorul Marius Hristescu.

SIM

This post was written by:

- who has written 4425 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult