Categorized | Cultură

Festivalul Telemann se va încheia cu un concert de excepţie

Duminică, 20 martie 2011, va a vea loc de la ora 18:00 la Biserica Romano Catolică Barátok, ultimul concert din cadrul Festivalului G. Ph. Telemann, concert organizat cu ocazia aniversării a 330 de ani de la naşterea compozitorului. Concertul va avea loc sub egida Episcopiei Romano Catolice iar intrarea va fi gratuită.

În cadrul Festivalului organizat de Tokaji Ágnes şi Costin Éva au avut loc trei concerte extraordinare, duminică – 6 martie, sâmbătă – 12 martie şi, din nou,  duminică – 20 martie.

Programul şi interpreţii evenimentului:

.

1. Concert pentru vioară în Sol Major (solo: Costin Éva)

2. Duo pentru vioară şi violoncel (Oláh Boglárka şi Bozsódi Beáta)

3. Concert pentru violă în Sol Major (solo: Thurzó Sándor József)

4. Duo pentru vioară şi violoncel (Tokaji Ágnes, Marcu Ágnes)

5. Concert pentru 3 viori în Fa major (solo: Tokaji Ágnes, Costin Éva, Oláh Boglárka, acompaniază: Oláh Gabriella, Mureşan Cristina, Nistor Mioara, Thurzó Sándor József, Dr. Marcu Ágnes, Bozsódi Beáta)

Cine a fost Georg Philipp Telemann

.

Compozitorul de muzică barocă Georg Philipp Telemann  s-a născut la 14 martie 1681, în Magdeburg şi a decedat la 25 iunie 1767la  Hamburg. Deşi a studiat dreptul la Universitatea din Leipzig, în muzică, Telemann a urmat calea autodidactă, devenind un multi-instrumentist şi unul dintre cei mai prolifici compozitori în istorie. A fost contemporan cu Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi şi G.F. Haendel. A fost chiar naşul de botez al fiului lui J.S.Bach: Carl Philipp Emanuel (1714).

Într-o carieră de peste jumătate de secol, foarte lungă şi pentru standardele contemporane, Telemann a avut numeroase funcţii muzicale importante, inclusiv director muzical la cinci biserici din Hamburg. De asemenea, el este faimos pentru piese muzicale scrise pentru combinaţii instrumentale ieşite din comun (harpe, viole, trompete, etc), ce încorporează stiluri muzicale absorbite de-a lungul multelor sale călătorii.

Numărul compoziţiilor sale este mai mare decât cele ale lui Bach şi Haendel adunate la un loc. La Magdeburg există un centru internaţional de cercetare care îi poartă numele. Creaţia sa cuprinde: 12 cantate, 44 pasiuni, 35 oratorii, 40 de opere, sute de suite franceze, sonate pentru vioară, triouri, suite pentru vioară şi pian (flaut şi pian), sonate pentru flaut, cântece religioase, sonate pentru pian (cu vioară), dansuri, suite de cameră, ode, fantezii pentru pian, cvartete, concerte pentru pian, fugi pentru orgă, etc.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult