Categorized | Social

21 Martie – Ziua Internaţională a Sindromului Down

Luni, 21 Martie 2011, începând cu orele 11:00, Asociaţia Down Oradea – ADOR  organizează, în cadrul Liceului „Don Orione”, concursul judeţean „Special Olympics”. O acţiune destinată tinerilor cu nevoi speciale cu ocazia zilei internaţionale a Sindromului Down.

Nici de această dată ziua internaţională a sindromului Down nu va trece neobservată la Oradea ci va fi sărbătorită din plin, Asociaţia Down Oradea organizând festivitatea „Special Olympics” în cadrul căreia tinerii cu nevoi speciale vor primi diplome de apreciere a calităţilor şi eforturilor lor şi vor depune jurământul olimpic „Vreau să câştig, dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea.”

De cele mai multe ori, atunci când se vorbeşte de tinerii cu nevoi speciale, lumea din jur devine reticentă şi puţini sunt cei care doresc colaborarea sau cunoaşterea acestor tineri, care dincolo de incapacitatea cu care s-au născut sunt nişte oameni deosebiţi, harnici, cu o voinţă şi perseverenţă demnă de exemplu.

„Sindromul Down” poartă de fapt numele medicului britanic John Langdon Down ce a descris pentru prima dată în anul 1866 caracteristicile sindromului. Se defineşete a fi o boală cauzată de apariţia parţială sau totală a celui de-al 21-lea cromozom. Incindeţa sindromului este de aproximativ 1 la 733 naşteri, astăzi boala putând fi identificată prin realizarea amniocentezei. Apariţia sindromului nu ţine cont de populaţie, nivel de trai sau rasă, fiind o boală  care poate fi dezvoltată de orice femeie însărcinată de pe glob, mai ales în cazul mamelor cu o vârstă mai înaintată.

Ca şi orice altă afecţiune, sindromul Down poate avea un impact mai puternic sau mai slab asupra copilului, printre deficienţele provocate de acesta numărându-se limbajul deficitar, o capacitatea intelectuală scăzută,  un tonus muscular mai puţin dezvoltat motiv pentru care copiii suferind de sindromul Down sunt predispuşi obezităţii, precum şi alte caracteristici care pot deveni particulare fiecărui individ suferind de sindromul Down.

Cu toate acestea marea majoritate a acestori tineri pot merge la şcoală, pot avea un loc de muncă, fiind capabili să desfăşoare activităţi similare oamenilor sănătoşi, iar la maturitate să aibă grijă de ei înşişi.

Aşadar, mâine sunteţi invitaţi să luaţi parte la activităţile desfăşurate în cadrul liceului „Don Orione” de la orele 11:00. În cazul în care nu puteţi ajunge, o a doua şansă de a-i sărbatori pe aceşti tineri deosebiţi vi se oferă prin participarea la spectacolul „Apolodor, pinguinul călător” de Gelu Naum, în regia lui Ion Mâinea susţinut pe scenă de actorii Teatrului Arcadia începând cu orele 14:00. Toate fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi donate Asociaţiei Down.

S.I.M.

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult