Categorized | Social

Speciliaştii de la Protecţia Mediului Bihor au verificat locurile de hibernare ale liliecilor

În cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” specialiștii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor au vizitat peșterile din arealul proiectului pentru a verifica locurile unde liliecii s-au retras pentru timpul hibernării.

Proiect este cofinanţat de Comisia Europeană, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (A.P.L.R.), beneficiarul proiectului fiind Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

În fiecare an, în cursul lunii octombrie, liliecii caută un loc adecvat pentru timpul ierni. Ei intră în adâncurile peșterilor, sau în alte locuri subterane (mine închise, pivnițe), unde găsesc condiții bune pentru hibernare (temperatură scăzută constantă, umiditate înaltă a aerului).

Un loc  corespunzător și semnificativ poate „aduna” lilieci dintr-o suprafață mai mare, astfel evaluarea peșterilor adecvate arată o imagine destul de bună despre populația de lilieci a zonelor mai extinse. Deoarece liliecii trăiesc în habitate variate, prezența, numărul speciilor și exemplarelor e un indicator seminificativ asupra biodiversității unei arii.

Specialiștii proiectului au verificat în cursul iernii în total 47 de peșteri, și au fost identificate 20 de specii de lilieci, iar numărul exemplarelor numărate și estimate se ridică la 110 mii.

Protejarea liliecilor în timpul hibernării este foarte importantă, deoarece în timpul iernii se adună într-o peșteră mai multe specii dintr-o arie, și afectarea lor în repetate rânduri poate aduce la moartea exemplarelor. Cea mai gravă tulburare este turismul necontrolat, iluminarea, traseele necorespunzătoare în peșteri și vandalismul.

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult