Categorized | Social

Speciliaştii de la Protecţia Mediului Bihor au verificat locurile de hibernare ale liliecilor

În cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” specialiștii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor au vizitat peșterile din arealul proiectului pentru a verifica locurile unde liliecii s-au retras pentru timpul hibernării.

Proiect este cofinanţat de Comisia Europeană, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (A.P.L.R.), beneficiarul proiectului fiind Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

În fiecare an, în cursul lunii octombrie, liliecii caută un loc adecvat pentru timpul ierni. Ei intră în adâncurile peșterilor, sau în alte locuri subterane (mine închise, pivnițe), unde găsesc condiții bune pentru hibernare (temperatură scăzută constantă, umiditate înaltă a aerului).

Un loc  corespunzător și semnificativ poate „aduna” lilieci dintr-o suprafață mai mare, astfel evaluarea peșterilor adecvate arată o imagine destul de bună despre populația de lilieci a zonelor mai extinse. Deoarece liliecii trăiesc în habitate variate, prezența, numărul speciilor și exemplarelor e un indicator seminificativ asupra biodiversității unei arii.

Specialiștii proiectului au verificat în cursul iernii în total 47 de peșteri, și au fost identificate 20 de specii de lilieci, iar numărul exemplarelor numărate și estimate se ridică la 110 mii.

Protejarea liliecilor în timpul hibernării este foarte importantă, deoarece în timpul iernii se adună într-o peșteră mai multe specii dintr-o arie, și afectarea lor în repetate rânduri poate aduce la moartea exemplarelor. Cea mai gravă tulburare este turismul necontrolat, iluminarea, traseele necorespunzătoare în peșteri și vandalismul.

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult