Categorized | Social

Speciliaştii de la Protecţia Mediului Bihor au verificat locurile de hibernare ale liliecilor

În cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” specialiștii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor au vizitat peșterile din arealul proiectului pentru a verifica locurile unde liliecii s-au retras pentru timpul hibernării.

Proiect este cofinanţat de Comisia Europeană, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (A.P.L.R.), beneficiarul proiectului fiind Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

În fiecare an, în cursul lunii octombrie, liliecii caută un loc adecvat pentru timpul ierni. Ei intră în adâncurile peșterilor, sau în alte locuri subterane (mine închise, pivnițe), unde găsesc condiții bune pentru hibernare (temperatură scăzută constantă, umiditate înaltă a aerului).

Un loc  corespunzător și semnificativ poate „aduna” lilieci dintr-o suprafață mai mare, astfel evaluarea peșterilor adecvate arată o imagine destul de bună despre populația de lilieci a zonelor mai extinse. Deoarece liliecii trăiesc în habitate variate, prezența, numărul speciilor și exemplarelor e un indicator seminificativ asupra biodiversității unei arii.

Specialiștii proiectului au verificat în cursul iernii în total 47 de peșteri, și au fost identificate 20 de specii de lilieci, iar numărul exemplarelor numărate și estimate se ridică la 110 mii.

Protejarea liliecilor în timpul hibernării este foarte importantă, deoarece în timpul iernii se adună într-o peșteră mai multe specii dintr-o arie, și afectarea lor în repetate rânduri poate aduce la moartea exemplarelor. Cea mai gravă tulburare este turismul necontrolat, iluminarea, traseele necorespunzătoare în peșteri și vandalismul.

This post was written by:

- who has written 4249 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult