Categorized | Sport

Baza Sportivă Voinţa desfiinţată ilegal. Sorin Buhaş va încerca să anunţe forurile competente pentru a bloca proiectul

Multe legi în ţara noastră sunt făcute pentru a fi încălcate. Acest lucru se întâmplă şi în sport, un domeniu trecut mereu în plan secund când e vorba de câştiguri băneşti. În Oradea primii care şi-au permis să desfinţeze o bază sportivă fără a construi alta în locul ei, exact cum spune legea, au fost Ioan şi Viorel Micula. Aceştia au transformat o sală de scrimă într-un depozit. Au promis să facă alta în schimb dar s-au făcut că au uitat. A urmat Gioni Mihele, cunoscutul patron al unei firme de materiale de construcţii, care a dorit să transforme terenul Motorul în depozit. În acest caz, unul fericit, criza economică a oprit proiectul. A urmat Vasile Petcuţ cunoscut ca sponsor al unui partid aflat la putere care cu toată opoziţia Consiliului Local a transformat sala de box din incita Cetăţii Oradea într-un spaţiu cu destinaţie personală.

De mai bine de zece ani se pregăteşte un alt tun imobiliar. Este vorba de cele două terenuri de fotbal de pe strada Făgăraşului, în apropiere de Ocsico Piaţa cu o suprafaţă de 26.000 metri pătraţi care sunt revendicate mai nou de Kiss Ghizela şi Ionel Ciudaru. Deocamdată Inspectoratul Şcolar Bihor care le-a avut în administrare prin conducerea Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea încearcă împiedicarea unui tun imobiliar în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.

Cea mai de actualitate distrugere a unei baze sportive care şi-a găsit sfârşitul în cursul zilei de joi este cea de la Voinţa. Pe scurt această bază sportivă cu nouă terenuri de tenis de câmp cu zgură şi unul în balon, au trecut în proprietatea Agenţiei Imobiliare Oradea în urma unei decizii de înţelegere între o parte cultural-creştină şi localnici.

În cursul şedinţei de joi a Consiliului Local Oradea s-a votat ca baza sportivă Voinţa Oradea să fie transformată în parcare. Nu este nici o problemă pentru că municipiul Oradea are nevoie de parcări dar a fost încălcată flagrant legea Educaţiei Fizice şi Sportului.

Din fericire pentru cei care au în administrare baza, şi anume familia Dragoi, Mircea şi Eugenia vor primi alte patru terenuri în incinta Bazei Sportive Precon din apropierea Arenei Antonio Alexe.

Dar legea 112, mai precis la articolul 79, spune în felul următor: „Schimbarea destinaţiei sau desfinţarea unei baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi construcţia în prealabila a altor baze sportive similare celor desfinţate”.

Hotărârea Consiliului Local Oradea este aşadar ilegală, atât timp cât nu se respectă legea. Deocamdată s-a hotărât ca baza Sportivă Voinţa sa fie transformată în parcare dar încă nu s-a pus în aplicare acest lucru.

Sorin Buhaş, singurul care a luat atitudine

Vizibil contrariat de ce se întâmplă în sport în ultima perioadă şi cu câtă uşurinţă se renunţă la bazele sportive, Sorin Buhaş, director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă, a ţinut să sublinieze că va înştiinţa personal Agenţia Naţională pentru Sport cu privire la ilegalitatea care se va săvârşi dacă decizia va fi pusă în aplicare.

Este o atitudine normală şi totodată pozitivă a unui director în cadrul unei activităţi sportive, iar exemplul acestuia ar trebui continuat. Din păcate, celelalte două cluburi importante din municipiu, CS Municipal şi CS Crişul nu au emis niciun comunicat şi nu au avut niciun punct de vedere oficial.

Dacă se va proceda la desfinţarea bazelor sportive cu atât de multă uşurinţă, cu siguranţă că, în cel mai scurt timp, va dispărea sportul de masă în judeţ şi asta doar pentru că interesele politice primează şi în Oradea.

Lucian Popa

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult