Categorized | Social

Datorită deficitului bugetar, de la Spitalul Municipal ar putea fi daţi afară oameni

Primarul Ilie Bolojan a vorbit marţi, 12 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre priorităţile sistemului sanitar orădean şi despre măsurile pe care Primăria Oradea urmează să le pună în practică. Veştile nu sunt tocmai bune, în special pentru angajaţii Spitalului Municipal, unde, datorită deficitului bugetar primăria ar putea să blocheze angajările, să reducă salariile şi chiar să dea oameni afară dacă va fi cazul.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, din bilanţul financiar pe primele două luni ale acestui an rezultă cheltuieli ale spitalelor mai mari decât veniturile obţinute, iar cheltuielile de personal au ajuns să depăşească 70%. La această situaţie s-a ajuns datorită subfinaţării şi faptului că bugetul din partea Casei de Asigurări de Sănătate a fost redus cu 10%.

„Trebuie să găsim o formulă financiar stabilă care să ducă la creşterea calităţii spaţiilor hoteliere, trebuie să găsim soluţii urgente ca relaţia dintre medic şi pacient să devină una normală şi trebuie sa echilibrăm balanţa dintre cheltuielile spitalelor subordonate municipalităţii şi veniturile pe care acestea le obţin”

a spus primarul Ilie Bolojan, referindu-se la cele trei priorităţi majore ale sistemului sanitar orădean.

Gaură de 25% în bugetul Spitalului Municipal

.

Situaţia cea mai neplăcută se prezintă la Spitalul Municipal, unde de la o alocare de aproximativ 5 milioane de lei cât era în anul 2010, s-a ajuns ca în intervalul ianuarie-aprilie 2011 să se înregistreze o scădere cu  25% a fondurilor alocate.

În această situaţie, municipalitatea încearcă să echilibreze financiar sistemul, astfel că, împreună cu comitetele directoare ale spitalelor, urmează să pună în practică mai multe măsuri precum:

– blocarea angajărilor, cu excepţia sectoarelor în care există cu adevărat nevoie;

– reducerea cheltuielilor de personal – în prima fază se va face o analiză a sporurilor;

-analiza personalului medical din punct de vedere al încadrării;

-găsirea unor soluţii concrete pentru creşerea veniturilor obţinute de spitale;

„Putem creşte veniturile în sfera analizelor de laborator, pe care va trebui să le exploatăm mai eficient, astfel încât pacientul să nu mai aibă ca singură alternativă cabinetele private, ci să se poată adresa laboratoarelor din spitalele municipalităţii, care să îi ofere aceleaşi servicii, dar cu tarife mai mici.

Comitetele directoare de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean vor stabili un nivel al tarifelor medicale cu 30% – 40% sub nivelul practicat pe piaţă, astfel încât să putem oferi orădenilor analize medicale la un preţ accesibil”

a declarat primarul Ilie Bolojan cu privire la problema creşterii veniturilor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult