Categorized | Social

Oficialităţile bihorene au sărbătorit 92 de ani de la eliberarea oraşului Oradea

Primăria municipiului Oradea, în colaborare cu Garnizoana Oradea, a organizat o serie de manifestări dedicate aniversării a 92 de ani de la eliberarea oraşului Oradea (20 aprilie 1919). Manifestările au debutat cu o slujbă religioasă de comemorare a eroilor, la Biserica cu Lună. La eveniment au participat, alături de primarul Ilie Bolojan, prefectul judeţului Bihor Gavrilă Ghilea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc.

Slujba de pomenire a fost urmată de un recital de fanfară susţinut de către Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea. Alaiul s-a îndreptat apoi către statuia Generalului Traian Moşoiu, unde primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie.

„În calitatea de primar, şi nu numai, mă simt obligat să-i onorez pe cei care au contribuit la formarea statului român: Regele Ferdinand şi Regina Maria, care au optat strategic pentru ca România să devină ceea ce este astăzi, primul ministru Ionel Brătianu, Tache Ionescu, Nicolae Iorga – toţi oameni care au susţinut doctrina instinctului naţional.

Ne amintim azi cu respect şi de generalii Averescu, Holban, Moşoiu, care au condus armata română şi au introdus administraţia românească pe acest teritoriu. Vă urez tuturor Sărbători Fericite şi mă rog împreună cu dumneavoastră ca Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi statul român”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Tot despre semnificaţia istorică a acestei zile a vorbit şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş.

După evocarea semnificaţiei zilei de 20 aprilie, oficialităţile prezente au depus jerbe şi buchete de flori la statuia General Traian Moşoiu.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult