Categorized | Social

Ghilea împotriva etnobotanicelor și a mirosurilor neplăcute din Oradea

Prefectul Județului Bihor, Gavrilă Ghilea a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, despre acțiunile pe care instituția pe care o reprezintă le-a întreprins în problema etnobotanicelor și a mirosurilor urâte din Oradea. În urma controalelor efectuate în magazinele de etnobotanice, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 70 de mii de lei iar în problema mirosurilor urâte a fost înghegată o comisie care a identificat deja sursa acestora urmând a se lua măsuri.

În luna februarie a fost emis Ordinul Prefectului nr. 66 prin care s-a dispus constituirea de echipe mixte şi efectuarea de controale la magazinele cu profil etnobotanic din judeţul Bihor.

Din aceste echipe au făcut parte angajaţi de la următoarele instituţii – Poliţia judeţului şi a Municipiului Oradea, ISU Crişana, Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar – Veterinară, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ITM Bihor.

În urma acţiunilor întreprinse, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 70 mii lei. În cele din urmă, un magazin şi-a încetat activitatea, prin decizia patronului, iar în cazul celorlalte două magazine OJPC Bihor a emis decizii de închidere pe o perioadă de 6-12 luni.

„Patronii unor astfel de magazine sunt însă, perseverenţi şi caută mereu să zădărnicească eforturile noastre. Singura lor obsesie este profitul pe seama sănătăţii tinerilor consumatori de produse periculoase. Am aflat astfel că unul dintre cele trei magazine şi-a reluat activitatea şi am luat deja primele măsuri pentru a vedea dacă este sau nu respectată legea.

Din informaţiile pe care le am, patronul acestui magazin ar fi profesor la Şcoala Generală din Sântandrei, iar directorul a spus că este un om care îşi vede de treabă.

Pentru mine este însă scandalos faptul că un profesor poate comercializa etnobotanice, cu atât mai mult cu cât efectele acestora afectează tinerii, elevii în bună măsură. Dar sunt convins că reacţia instituţiilor abilitate să intervină va fi promptă şi eficientă”

a declarat Gavrilă Ghilea.

Acţiunea „mirosul”

După cum știți, în ultima perioadă, mai ales în zona Ioşia-Rogerius s-a constatat persistenţa unor mirosuri dezagreabile. Pentru a vedea care este sursa, dar mai ales pentru a rezolva problema, prefectula a emis Ordinul 106, din 21 aprilie prin care a constituit o Comisie pentru verificarea aspectelor semnalate de locuitorii cartierelor Ioşia şi Rogerius din municipiul Oradea referitoare la calitatea aerului.

În componenţa comisiei au intrat reprezentanţi de la Primăria Municipiului Oradea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor și, evident, Instituţia Prefectului Bihor.

„Membrii comisiei constituite au trecut la fapte, chiar marți, 26 aprilie. S-a procedat la identificarea surselor generatoare de mirosuri dezagreabile. Au fost inspectate mai multe obiective sau posibile surse: Fabrica de Zahăr Oradea, Ferma de porci „Nutrientul” SA Palota, Compania de Apă Oradea şi Sinteza SA Oradea. Aceste unităţi deţin bataluri şi iazuri de decantare.

Comisia nu şi-a elaborat raportul final de constatare, care îmi va fi prezentat cel târziu la data de 3 mai, adică marţi. Totuşi, se pot prelimina câteva constatări:

–        la Nutrientul SA au fost identificate surse de miros dezagreabil, existând probabilitatea foarte mare ca acestea să provoace, în anumite zile, disconfortul olfactiv în zona Ioşia-Rogerius;

–        la celelalte obiective inspectate nu au fost semnalate, cel puţin deocamdată, surse de miros dezagreabil, cu impact negativ asupra populaţiei.

O dată cu finalizarea raportului, de către Comisie, vom fi în situaţia să anunţăm şi măsurile ce vor fi luate pentru a rezolva pe termen lung această problemă extrem de neplăcută, astfel încât să nu fim nevoiţi să reacţionăm abia după ce mirosurile se instalează pe zone mari din municipiu”

se precizează într-un comunicat remis de Prefectura Județului Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult