Categorized | Social

Prime impresii în EXCLUSIVITATE de la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea – reportaj si galerie foto maine, 3 mai

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat ieri, la Roma. În ciuda unei îmbulzeli cumplite, a nopţii reci de dinainte, a zilei calde ce i-a urmat, a oboselii, a Turnului Babel răsturnat pe străzile din apropierea Vaticanului şi mai ales în Piaţa Sf Petru, cei care au ajuns duminica, 1 mai, acolo au rămas cu senzaţia că au fost parte dintr-un miracol al planetei. Şi nu unul legat de biserică sau de credința catolică ci unul în care binele e omagiat, e declarat virtute şi normă.

Roma a fost ieri un oraş asaltat de polonezi. Veniţi cu mic cu mare la beatificarea “omului lor”, Papa Ioan Paul al II-lea. Un asalt al polonezilor si al pelerinilor din multe alte ţări la care minicipalitatea romană a răspuns excelent, printr-o organizare demnă de toată lauda. Ce e drept, la bunul mers al lucrurilor au contribuit si restrictiile de circulaţie care au fost impuse mijloacelor de transport dar si pelerinilor.

Nu oricine a putut ajunge oriunde, oricând, ceea ce a şi dus la situaţia inedită de a vedea sute de oameni dormind pe străzile din apropierea Vaticanului, pe trotuare, în plin drum, pe poduri, pe lespezi, pe ciment, cu un izolir, într-un sac de dormit sau chiar doar acoperiţi cu o simplă haină, aşteptând dimineaţa zilei de 1 mai.

De fapt festivităţile au pornit din seara de dinaintea beatificării, pelerinii umplând Circus Maximus pentru o întâlnire emoţionantă, în cadrul căreia au fost prezentate amintiri legate de personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea.

Ziua de 1 mai a pornit de fapt nu mult după miezul nopţii, când cei sosiţi la Roma pentru a fi în Piaţa Sf Petru atunci când Papa Benedict al XVI-lea îl va declara oficial fericit pe cel în scaunul căruia a urcat au început migăloasa întrecere de a cuceri metru cu metru până la locul care se dorea a fi centrul universului, a doua zi.

Peste tot, limba polonă era monedă universală a prieteniei si deschiderii. Polonezii ce au ajuns la Roma au dorit să lase mărturie a devotamentului lor faţă de Papa Ioan Paul al II-lea şi au venit înarmaţi cu steaguri, cântece şi voie bună.

Despre ceremonie, despre ziua şi noaptea de dinaintea ei, despre poveşti ale oamenilor care au ţinut să participle la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea precum şi despre cum a fost trăit din mulţime (o mulţime nu întotdeauna suavă şi liniştită) acest eveniment, precum şi o suită de fotografii de la beatificare veţi găsi mâine după amiază pe portalul nostru.

Pentru că fiecare eveniment mare este compus dintr-un mănunchi de poveşti mici, fără de care nu ar rămâne decât cadrul general, de un minut şi câteva secunte, al ştirilor televiziunilor acreditate oficial, cu cadru fix spre ferestrele Vaticanului.

Ramona Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult