Categorized | Social

Prime impresii în EXCLUSIVITATE de la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea – reportaj si galerie foto maine, 3 mai

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat ieri, la Roma. În ciuda unei îmbulzeli cumplite, a nopţii reci de dinainte, a zilei calde ce i-a urmat, a oboselii, a Turnului Babel răsturnat pe străzile din apropierea Vaticanului şi mai ales în Piaţa Sf Petru, cei care au ajuns duminica, 1 mai, acolo au rămas cu senzaţia că au fost parte dintr-un miracol al planetei. Şi nu unul legat de biserică sau de credința catolică ci unul în care binele e omagiat, e declarat virtute şi normă.

Roma a fost ieri un oraş asaltat de polonezi. Veniţi cu mic cu mare la beatificarea “omului lor”, Papa Ioan Paul al II-lea. Un asalt al polonezilor si al pelerinilor din multe alte ţări la care minicipalitatea romană a răspuns excelent, printr-o organizare demnă de toată lauda. Ce e drept, la bunul mers al lucrurilor au contribuit si restrictiile de circulaţie care au fost impuse mijloacelor de transport dar si pelerinilor.

Nu oricine a putut ajunge oriunde, oricând, ceea ce a şi dus la situaţia inedită de a vedea sute de oameni dormind pe străzile din apropierea Vaticanului, pe trotuare, în plin drum, pe poduri, pe lespezi, pe ciment, cu un izolir, într-un sac de dormit sau chiar doar acoperiţi cu o simplă haină, aşteptând dimineaţa zilei de 1 mai.

De fapt festivităţile au pornit din seara de dinaintea beatificării, pelerinii umplând Circus Maximus pentru o întâlnire emoţionantă, în cadrul căreia au fost prezentate amintiri legate de personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea.

Ziua de 1 mai a pornit de fapt nu mult după miezul nopţii, când cei sosiţi la Roma pentru a fi în Piaţa Sf Petru atunci când Papa Benedict al XVI-lea îl va declara oficial fericit pe cel în scaunul căruia a urcat au început migăloasa întrecere de a cuceri metru cu metru până la locul care se dorea a fi centrul universului, a doua zi.

Peste tot, limba polonă era monedă universală a prieteniei si deschiderii. Polonezii ce au ajuns la Roma au dorit să lase mărturie a devotamentului lor faţă de Papa Ioan Paul al II-lea şi au venit înarmaţi cu steaguri, cântece şi voie bună.

Despre ceremonie, despre ziua şi noaptea de dinaintea ei, despre poveşti ale oamenilor care au ţinut să participle la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea precum şi despre cum a fost trăit din mulţime (o mulţime nu întotdeauna suavă şi liniştită) acest eveniment, precum şi o suită de fotografii de la beatificare veţi găsi mâine după amiază pe portalul nostru.

Pentru că fiecare eveniment mare este compus dintr-un mănunchi de poveşti mici, fără de care nu ar rămâne decât cadrul general, de un minut şi câteva secunte, al ştirilor televiziunilor acreditate oficial, cu cadru fix spre ferestrele Vaticanului.

Ramona Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult