Categorized | Educatie

Festival internațional de filme scurte la Oradea

Festivalul „Très Courts” va avea loc în 6, 7 şi 8 mai 2011, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 25 sunt din România, Ungaria şi Republica Moldova. În total, 13 ţări de pe cele 5 continente găzduiesc acest festival. Spectatorii vor avea ocazia să descopere o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Oradea (Cinema Libertatea), Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah, Tel Aviv etc.

„Très Courts” propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată.

Vor fi prezente toate genurile: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

În luna noiembrie a anului trecut, organizatorii francezi ai festivalului au lansat apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris a vizionat peste 1000 de filme timp de 2 luni, din care a reţinut 51 de filme de foarte scurt metraj – un program de aproape 3 ore – care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.

Selecţia naţională România – Around the Très Courts

Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel competiţia românească „Around the Très Courts” regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Pentru a participa cu un film în competiţie, singura restricţie este durata: sub 3 minute.

Filmele pot fi ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil. Juriul Festivalului des Tres Courts România s-a reunit în data de 1 aprilie la Iași pentru jurizarea filmelor.

Filmele selectionate de juriul din România pentru a face parte din Selecția Națională „Around the Tres Courts” și care vor fi proiectate în orașele din Romania participante la festival sunt următoarele (în ordine alfabetică a numelor regizorilor):

1. Közbeszéd (Vorbe) – Balázs Klára, Vondál Vera

2. Le Cri – Mirel Bran

3. Kama – Adrian Bugnar

4. My Homemade Sunset – Cercel Lazar

5. Copacul verde – Chitu Mihai

6. Jettpack’s Journey to Mars – Ciocotisan Cristian

7. 1 Noiembrie – Cristian Corduneanu

8. Death of the Environment – Csomai Zoltan

9. Planet_RO2 012 – Csont Zsombor, Török Tihamér

10. Bad Mouth – Dako Graff Norbert

11. Suntem europeni?! – Fekete Szabolcs

12. Resturi – Gheorghe Mihai

13. Tango – Ghitoc Silvia

14. Vive la crise! – Alexei Gubenco

15. Eukonform – Kis Abigél Brigitta, Fazakas Noémi, Debreczeni Zoltán

16. Facts – Matza Tereza

17. -13 grade Celsius – Rares Stoica

18. Euro potentia est – Szőcs Tamás

19. Paid Art – Szőcs Tamás

20. Clinica – Török Tihamér

Juriul din România va decide câştigătorul Marelui Premiu. În plus, în fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Centrul cultural francez Cluj.

Programul festivalului:

Vineri, 06 mai, ora 18.00 – Selecția Internațională

Sâmbătă, 07 mai, ora 18.00 – Selecția Internațională

Duminică, 08 mai, ora 18.00 – Selecția națională

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4364 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Festival internațional de filme scurte la Oradea”

  1. radio flyers snail spune:

    Salut mia placut la nebunie blogul tau ,sper sa mai scrii si in continuare

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] – nimic de maxima importanta…cateodata e bine si sa nu faci nimic. 6. Vineri – Festivalul de filme foarte scurte. Superb a fost! M-am simtit ca si in Cluj, unde chiar simteam o anumita fervoare si rumoare […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult