Categorized | Social

Au adus lumina în Parcul 1 Decembrie din Oradea

Sâmbătă, 7 mai 2011, în parcul 1 Decembrie din Oradea, începând cu orele 21:00 s-a dat startul aprinderii a 10.000 de lumânări ce au înlocuit iluminatul stradal. Evenimentul s-a desfășurat până la ora 23:00, bucurându-se de participarea unui public numeros în ciuda vremii reci.

Odată cu lăsarea serii, Parcul 1 Decembrie a căpătat o nouă identitate, transformându-se într-un spațiu feeric, în care zeci de oameni, de la mic la mare, înfruntând cu stoicism frigul lui mai, au venit să vadă și să se bucure de Festivalul luminii.

Ca orădenii să intre cum se cuvinte în atmosfera festivalului, iluminatul public a fost oprit în intervalul orar 21:00 – 23:00, în locul lui aproximativ 10.000 de lumânări fiind aprinse spre bucuria și lumina celor prezenți.

Atmosfera de reverie și de basm a fost întreținută de elementele de magie ale lui Eduard Malița și a Biancăi Onița, reprezentanții Oradiei la concursul Românii au talent. Buna desfășurare a fost asigurată de Adrian Bologa și ale sale picioroange, care de la mare înălțime îi saluta și supraveghea pe cei prezenți, iar trupa clovnilor voluntari Caritas  sporea veselia festivalului.

Au fost desfășurate activități de dans, parada modei prezentată de elevele Colegiilor Tehnice Andrei Șaguna și Constantin Brâncuși, ce au purtat creații semnate Felicia Burcia, aceeași Felicia Burcia prezentă la festival și cu o colecție de sticle reciclate prin artă.

Muzica a fost la ea acasă, trupa Ad-Hoc susținând recitaluri de new medieval music, Mihai Todoran muzică pop-rock clasică, Brown & White Cello concert pentru două violoncele de A. Vivaldi, part. 1, iar un concert inedit de marimbă fost susținut de Lucian Simion acompaniat de Antoanela Isaiu la pian.

Lecturi urbane, workshop-uri de poezie, scurt metraje, face painting, teatru, dans și spectacole de foc au fost alte elemente ale bucuriei luminilor, desfășurate simultan în diferite puncte din parc.

În interviul acordat portalului oradeapress.ro, Sergiu Boldor, coordonatorul evenimentului, a declarat:

„Ce este festivalul luminii: este un proiect național sincron, care se desfășoară la nivelul întregii țări, programat și în acest an în aproximativ 23 de orașe. Ce înseamnă festivalul luminii: festivalul luminii este un alt fel de festival, unul artistic, realizat cu ajutorul tinerilor voluntari.

Mesajul transmis: De a redescoperi frumusețea lucrurilor mărunte, care este și motto-ul evenimentului”

Festivalul a prins pentru prima dată viață la Cluj, în anul 2004, a continuat timp de 3 ani pe plan local, până în 2008 când s-a dorit extinderea lui la nivel național.

Pentru Oradea este ce-a de-a treia participare la festival,  și cea mai de anvergură, evenimentul fiind  realizat cu sprijinul Primăriei Oradea, Teatrului de Stat Oradea și a Direcției Județene pentru sport și tineret Bihor.

Festivalul este realizat de către tineri voluntari, membri ai organizației naționale Cercetașii României, majoritatea celor implicați în acest proiect având vârste sub 18 ani, organizați pe echipe, sub îndrumarea adulților, lideri în cadrul organizației de voluntariat.

Ioana Mădălina Ștefănică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Au adus lumina în Parcul 1 Decembrie din Oradea”

  1. BogdiP spune:

    mersi de sustinere 🙂

  2. Cu placere si multa bafta in continuare.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult