Categorized | Cultură

„Recolta roșie” – un roman frapant prin titlu și tematică

Răzvan T. Coloja și-a lansat vineri, 13 Mai 2011, de la ora 17:30, în cadrul galeriei de arte vizuale din Oradea cel de-al doilea roman intitulat „Recolta roșie”. Un roman frapant prin titlu și tematică, o carte densă și tensionată, o nouă provocare literară.

Între prietenii literaturii și lipsit de emoțiile primei lansări, Răzvan T. Coloja a făcut un nou pas în lumea literaturii și a ficțiunii prin lansarea unui nou roman, cu caracter iconoclast, îndrăzneț, ce evoluează de la simplu la complex.

Noua operă de ficțiune este o continuare a primului roman, o evoluție de la lumea închisă și superficială a „Fabricii de furnici” la lumea deschisă a „Recoltei roșii”, a cărui personaj narator este implicat în acțiunea romanului, singura întrebare fiind în ce măsură acest narator poate să redea experiențele pe care le trăiește.

Dan H. Popescu caracterizează această nouă aventură literară ca fiind „romanul lumii celorlalți” în contrast cu prima lucrare, pe care o consideră „romanul lumii lui”.

„Recolta roșie este o evoluție, deoarece avem de a face cu un scriitor stăpân pe uneltele sale, care știe să rotunjească fraze și să creeze personaje. Scenele de sex sunt convingătoare și datorită perspectivei, deoarece Răzvan, are deja perspectiva scriitorului obiectiv și detașat”

opinează Dan H. Popesc. În același timp Marius Miheț vorbește despre marele merit al romanului care

„transmite un sistem, dovedește structura de prozator, iar marea calitate a romanului este felul în care reconstruiește mitul în societatea contemporană.”

Același Marius Miheț vorbește și despre tema romanului care „tinde să dinamiteze câteva chestiuni despre morală și societate”, cu precădere abordarea Bisericii și folosirea ei ca și subiect al romanului, iar ideea întregii cărți este „ce reprezintă o imagine și cum se reflectă ea în inconștientul nostru”.

În ceea ce privește dorința și aspirațiile scriitorului, Răzvan T. Coloja mărturisește:

„vreau să umplu acea nișă a oamenilor care scriu ce alții nu acoperă sau nu îndrăznesc. Subiectul e deranjant, am luat în derâdere biserica, a fost o dorință de a mă juca cu frazele.”

Răzvan T. Coloja este absolvent al Facultății de Litere și a Facultății de de Informatică din cadrul Universității din Oradea. A debutat ca scriitor în 2009 când a făcut cunoștință publicului cu romanul „Fabrica de furnici”, povestea unui programator certat cu lumea ce se pierde în propriile fantasme ajungând a le considera, într-un final, reale.

Activitatea sa literară a continuat în cadrul Cenaclului de la bibliotecă, unde a citit capitole din romanul nou lansat, ajungând ca în ziua a 13 a lunii mai, anul 2011 să lanseze sub egida Herg Benet ceea ce se cheamă „Recolta roșie”.

Ioana Mădălina Ștefănică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “„Recolta roșie” – un roman frapant prin titlu și tematică”

  1. ”Recolta rosie” NU este o continuare a ”Fabricii de furnici”. Nici măcar pe plan al evoluției. Sunt două cărți diferite, cu subiecte diferite, stiluri diferite. Părerea mea, ca autor.

  2. Alakon spune:

    Taci ma, ca nu te pricepi. =))

  3. @Alakon: lol. Cum e prin Koloszvar? Puteai veni la lansare putoare ce ești… :))

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult