Categorized | Cultură

Facultatea de Litere lansează volumul „Mimesis, artă și imagine în literatură”

Vineri, 27 Mai 2011, începând cu orele 14:00 în incinta Facultății de Litere din Oradea, va avea loc lansarea cărții Mimesis, artă și imagine în literatură. Un volum colectiv ce reunește comunicări susținute în cadrul Simpozionului Național „Mimesis, artă și imagine în literatură” Oradea din 30 aprilie 2009.

Facultatea de Litere lansează o invitație tuturor iubitorilor de literatură și nu numai, de a fi prezenți mâine, 27 mai 2011, de la orele 14:00 în sala C 23 a facultății la lansarea unui noi volum ce cuprinde studii despre reflectarea artei în literatură.

Prima parte, Vermeer în lumea ficțiunii, este dedicată dialogului pe care alți creatori îl poartă peste veacuri cu maestrul din Delft, tentați să prelungească povestea suspendată pe care Vermeer, asemeni Șeherezadei, o creează prin lumină – adevăratul limbaj vermeerian ce codifică timpul.

În partea a doua, Arta și Orientul, pătrundem în sensul secret al corespondențelor, între muzică și poezie, respectiv între diferitele forme de artă ale spațiului nipon care pregătesc urzeala unor romane de atmosferă.

Cititorul din tablou, al treilea capitol al volumului, ne invită în acele opere narative care elimină complet granița dintre rama tabloului (recte, a spațiului ficțional) și lumea din afara lui. Ultima parte, Semnificațiii ale artei, urmărește prefacerile interioare ale artistului – în general, un celebru personaj de ficțiune – mistuit de ardența căutării.

În ciuda vremii toride a amiezii, toți cei interesați sunt rugați să participe, intrarea fiind liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult