Categorized | Cultură

Facultatea de Litere lansează volumul „Mimesis, artă și imagine în literatură”

Vineri, 27 Mai 2011, începând cu orele 14:00 în incinta Facultății de Litere din Oradea, va avea loc lansarea cărții Mimesis, artă și imagine în literatură. Un volum colectiv ce reunește comunicări susținute în cadrul Simpozionului Național „Mimesis, artă și imagine în literatură” Oradea din 30 aprilie 2009.

Facultatea de Litere lansează o invitație tuturor iubitorilor de literatură și nu numai, de a fi prezenți mâine, 27 mai 2011, de la orele 14:00 în sala C 23 a facultății la lansarea unui noi volum ce cuprinde studii despre reflectarea artei în literatură.

Prima parte, Vermeer în lumea ficțiunii, este dedicată dialogului pe care alți creatori îl poartă peste veacuri cu maestrul din Delft, tentați să prelungească povestea suspendată pe care Vermeer, asemeni Șeherezadei, o creează prin lumină – adevăratul limbaj vermeerian ce codifică timpul.

În partea a doua, Arta și Orientul, pătrundem în sensul secret al corespondențelor, între muzică și poezie, respectiv între diferitele forme de artă ale spațiului nipon care pregătesc urzeala unor romane de atmosferă.

Cititorul din tablou, al treilea capitol al volumului, ne invită în acele opere narative care elimină complet granița dintre rama tabloului (recte, a spațiului ficțional) și lumea din afara lui. Ultima parte, Semnificațiii ale artei, urmărește prefacerile interioare ale artistului – în general, un celebru personaj de ficțiune – mistuit de ardența căutării.

În ciuda vremii toride a amiezii, toți cei interesați sunt rugați să participe, intrarea fiind liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult