Categorized | Cultură

Trei zile de film românesc de cea mai bună calitate la Oradea

Începând de vineri, 27 mai și până duminică, 29 mai cinema Libertatea din Oradea găzduiește Zilele filmului românesc, ocazie cu care vor fi proiectate unele dintre cele mai reprezentative filme românești ai ultimilor ani, câteva dintre ele chiar de dată foarte recentă. Orădenii vor putea admira pe marele ecran, Moartea domnului Lăzărescu, Kapitalism – rețeta noastră secretă, Aurora, Morgen sau Cocoșul decapitat, filme care au obținut premii importante pe plan internațional.

A început să devină o obișnuință, ca cel puțin o dată pe săptămână, Cinematograful Libertatea să aducă în atenția publicului orădean măcar o capodoperă a cinematografiei.

Nu vorbim aici de amatorii de senzații tari, de proiecții comerciale sau de cele la modă. Vorbim de filme de artă, în adevăratul sens al cuvântului, filme pe care orădenii nu prea aveau unde să le vadă. Este drept că unele dintre ale au rulat și la cinematografele comerciale din Oradea dar, de obicei, pentru puțină vreme și fără prea mult succes.

Și asta pentru că și cinematografele își selecționează și educă publicul cu un anumit tip de filme. Tocmai de aceea Oradea Press este alături de cei care au pornit acest proiect și de orădenii care vor să vadă în film, altceva.

Un weekend de răsfăț cinematografic

Primul dintre filmele pe care orădenii trebuie să îl vadă, dacă nu au făcut-o încă este „Moartea domnului Lăzărescu”. Este singurul film românesc ce a fost inclus în topul 500 a celor mai bune filme din toate timpurile, ocupând poziția 270, top realizat de revista britanică de film „The Empire”.

Filmul este povestea bătrânului și singuraticului domn Lăzărescu care într-o seară acuză probleme de sănătate, salvarea chemată de către vecini, îl duce pe pacient de la un spital la altul, netratându-l, fiind o izbitoare reflexie a societății și a sistemului sanitar român.

Cu toate că este o dramă, cu un lung fir narativ de 153 de minute, filmul este captivant, presarat pe alocuri cu amuzament, fiind o satiră acidă ce înfățișează pe marele ecran incompetența unuia dintre cele mai importante sisteme, cel de sănătate, și nu în ultimul rând compătimitor la adresa bolnavului.

Pe lângă aprecierile revistei britanice, Moartea domnului Lăzărescu a fost un film premiat la Festivalul de la Cannes din 2006 cu distincția „Un certain regard” iar Festivalul internațional al filmului de la Chicago din 2006 i-a acordat Premiul special al juriului.

Regia este semnată Cristi Puiu,  scenariul Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu, avându-i în distribuție pe Ioan Fiscuteanu în rolul domnului Lăzărescu, Lumința Gheorghiu în rolul Mioarei, iar într-un rol secundar Monica Bârlădeanu joacă personajul Mariana.

Kapitalism – rețeta noastră secretă

Pelicula românească care ilustrează spectatorului drumul poporului român de la un comunism grotesc la o originală democrație de piață.

Filmul este unul cât se poate de actual ale cărui personaje sunt figuri actuale, cunoscute publicului larg, magnați precum Gigi Becali, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu sau George Copos. Acțiunea se împletește din prelegerile fiecăruia  despre propria rețetă a succesului, pe care o exemplifică în diferite situații, acasă, ori pe iaht în timpul unor croaziere sau de ce nu, în cadrul reuniunilor de afaceri.

Pentru producători Capitalismul începe cu litera K, adică un cocteil exotic în care sunt amestecați banii, puterea și trecutul comunist.

Filmul înscris în categoria documentarelor este semnat de Alexandru Solomon, animațiile realizate de Șerban Jipa, Andreea Săndulescu, Bogdan Slăvescu, Daniel Păun iar personajele sunt numaidecât George Becali, George Copos, Dan Diaconescu, Ioan Neculaie, Dinu Patriciu, George Pădure și Dan Voiculescu.

Boogie – filmul aventurilor trecute

Boogie este filmul care se adresează oricărui cinefil, care nu ține cont de vârstă, statut social sau aspirații, deoarece fiecare dintre noi are șansa, măcar o dată în viață, să se afle în aceeași situație cu personajul principal.

Dacă înainte fusese petrecăreț și libertin, după căsătorie, personajul principal, Bogdan Ciocăzanu a devenit un familist convins, petrecând ca mai orice român ziua de 1 Mai la mare alături de soție și copil. Firul narativ este simplu până când, Bogdan, își reîntâlește doi dintre cei mai buni foști tovarăși de escapade. Fiindu-i reaprins fitilul petrecerilor udate din belșug cu alcool și condimentate cu femei, el se alătură celor doi trubaduri în căutarea distracțiilor și  plăcerilor demult apuse.

Tema sonoră a lung metrajului este „Astă seară nimeni să nu doarmă” în interpretarea lui Gică Petrescu, temă mai mult decât sugestivă și care se mulează perfect peliculei.

Filmul a fost distins  pe 19 octombrie 2008 cu premiul Zicherman Family Foundation pentru scenariu în cadrul Festivalului internațional de film de la Hamptons, în aceeași seară având loc și premiera americană a filmului.

Durata este de 103 minute, regia semnată de Radu Munteanu, iar distribuția se bucură de nume precum Dragoș Bucur în rolul lui Bogdan Ciocăzanu, Anamaria Marinca alias Smaranda Ciocăzanu, Mimi Brănescu în rolul lui Penescu iar Adrian Vancica în cel al lui Iordache.

Cocoșul decapitat – puterea ideologiei naziste

Acțiunea filmului se petrece în timpul celui de al doilea război mondial când tânărul Felix Goldschmidt, saș din Făgăraș se pregătește intens pentru exitus, adică petrecerea de absolvire a liceului. Filmul nu este altceva decât o reîntoarcere în trecut care ne arată ce anume s-a întâmplat.

Este lung metrajul ce înfățișează dilemele tânărului Felix, fiul unor intelectuali burghezi, educat, generos și idealist în contrast cu Hans Adolf Bediner, fiul coșarului din oraș, un tânăr puternic frământat de complexe sociale și care datorită dragostei pentru ideologia nazistă este gată să-și sacrifice prietenii.

Durata filmului este de 97 de minute, în regia lui Radu Gabrea și Marijan David Vajda, avându-i în rolurile principale pe David Zimmerchied, Ioana Iacob, Axel Moustache, Alicja Bachleda.

Katalin Varga – filmul unui înger răzbunător

Niciodată oamenii nu sunt ceea ce par a fi. Acesta este motto-ul care ar putea acompania pelicula. Nimeni nu poate ști ce se află în spatele măștii, dar mai ales câte măști poate purta un om.

Povestea filmului începe acum 11 ani când violată de Antal Borlan, Katalin rămâne însărcinată, aducând pe lume un băiat, pe nume Orban, pe care îl va crește alături de soțul său fără a-i împărtăși acestuia rușinea actului.

Furia și pofta răzbunării reizbucnește după ce femeia este izgonită de acasă de soț la aflarea veștii că Orban nu este fiul lui. Dorința de răzbunare o determină să îl caute pe Antal, găsindu-l căsătorit cu Etelka, trăind liniștit într-un mic sat transilvănean și total diferit de ce fusese în urmă cu 11 ani.

Firul narativ se împletește de acum înainte mânat de acțiunile personajului Katalin și de puternica sa dorință de răzbunare care va duce către un final neașteptat.

Filmul are o durată de 84 de minute și este o dramă în regia lui Peter Strickland, din distribuția filmului făcând parte Hilda Péter, Andrea Gavriliu, Roberto Giacomello, Melinda Kántor și Tibor Pálffy.

Morgen – filmul cu 10 nominalizări la premiile Gopo

Morgen este filmul casei mai ales pentru bihoreni. Acțiunea se desfășoară tocmai în Salonta, Bihor, unde Nelu este un simplu angajat al unei firme de pază, ce lucrează la un mall și locuiește alături se soția sa, Florica, într-o fermă dărăpănată în afara orașului, unica problemă a personajelor fiind repararea acoperișului.

Vechea pasiune a lui Nelu, pescuitul, pentru care era nevoit să treacă granița va fi cea care îi va complica viața dar și cea care îl va ajuta să își repare acoperișul. Într-una din zile în timp ce era la pescuit, întâlnește un imigrant care îi oferă bani în schimbul ajutorului de a trece ilegal granița.

O simplă întâlnire dar care va precipita cu siguranță existența și activitatea de pescuit a personajului principal. Banal sau nu, lung metrajul invită la vizionare.

Durata filmului este de 100 de minute iar regia poartă semnătura lui Mircea Crișan, avându-i în distribuție pe András Hatházi alias Nelu, Yilmaz Yalcin în rolul imigrantului Behran și Elvira Rîmbu în rolul soției lui Nelu, Florica.

Aurora –  un film copleșitor ce caută „să împiedice somnul creierului”

După sucesul înregistrat cu Moartea Domnului Lăzărescu, Cristi Puiu revine în atenția publicului cinefil cu o nouă realizare: Aurora. Este drama omului care ucide și a unei iubiri care nu se știe dacă există cu adevărat.

Pelicula ne înfățișează povestea inginerului între două vârste, Viorel, care divorțat ia drumul Bucureștiului pentru a-și pune ordine în viață, dar care va deveni personajul brutal, disturbator al vieții celorlalte personaje.

Cristi Puiu declara despre Aurora, într-un interviu acordat AFP la București, că „este un film care ridică întrebări, care aruncă în aer narațiunea simplă. Funcția sa principală este aceea de a opri creierul să lâncezească, de a lupta împotriva oricărei forme de inerție a gândirii.”

Durata filmului este de 181 de minute, regia îi aparține numaidecât lui Cristi Puiu, care și joacă rolul personajului principal Viorel, alături de Clara Vodă în rolul Ginei Filip, Catrinel Dumitrescu doamna Livinski și Luminița Gheorghiu în rolul Mioarei Avram.

Program:

.

Vineri – 27 mai 2011

16.00 – Moartea domnului Lăzărescu(2005) – 153 min.

Dramă, regia: Cristi Puiu

19.00 – Kapitalism – rețeta noastră secretă (2010) – 80 min.

Documentar, regia: Alexandru Solomon

21.00 – Aurora (2010) – 181 min.

Crimă, dramă; regia Cristi Puiu

Sâmbătă – 28 mai 2011

13.00 – Boogie (2008) – 103 min.

Dramă, regia: Radu Muntean

15.00 – Katalin Varga (2009) – 84 min.

Dramă, regia: Peter Strickland

17.00 – Morgen (2010)– 100 min.

Dramă, regia Mircea Crișan

19.00 – Cocoșul decapitat (2008)– 97 min.

Dramă, istoric; regia Radu Gabrea, Marijan David Vajda

21.00 – Moartea domnului Lăzărescu (2005) – 153 min.

Dramă, regia: Cristi Puiu

Duminică -29 mai 2011

12.00 – Aurora (2010) – 181 min.

Crimă, dramă, regia: Cristi Puiu

15.00 – Katalin Varga (2009) – 84 min.

Dramă, regia: Peter Strickland

17.00 – Kapitalism –rețeta noastră secretă (2010) – 80 min.

Documentar, regia: Alexandru Solomon

19.00 – Morgen (2010) – 100 min.

Dramă, regia: Mircea Crișan

21.00 – Cocoșul decapitat (2008) – 97 min.

Dramă, istoric; regia: Radu Gabrea, Marijan David Vajda

Ioana Mădălina Ștefănică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult