Categorized | Sport

Criza continuă să se adâncească. FR Baschet şi LPS Bihorul îşi „trimit” săgeţi cu iz de scandal fără a găsi soluţii

Au mai rămas mai puţin de 50 de zile până la cel mai important eveniment sportiv al anului găzduit de municipiul Oradea. Este vorba de Campionatul European de baschet feminin Under 18 unde sunt deja calificate 16 naţionale printre care şi cea a ţării noastre. Din păcate, tipic românesc, problemele au apărut deja deşi acestea puteau fi evitate elegant.

În luna ianuarie a acestui an FIBA a acreditat organizarea turneului în ţara noastră. Atunci Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet (FRB), a acordat municipiului Oradea plăcerea de a organiza evenimentul. Totul era bine şi frumos.

Iniţial, s-a spus că va exista un buget de aproximativ 400 de mii de euro, bani asiguraţi de către FIBA, Guvernul României precum şi sponsorizări. Totul era ok doar că, aceste lucruri erau doar pe hârtie. În cele din urmă, una e vorba şi alta e fapta.

Lunile martie sau aprilie nu au adus în atenţie acest eveniment pentru FRB, ceea ce a făcut ca primul care să iasă cu acest subiect să fie Dan Matei, director al LPS Bihorul Oradea.

Acesta a luat legătura cu FRB şi i s-a solicitat să facă un proiect cu cheltuielile necesare pentru organizarea evenimentului în bune condiţii. Fără a fi avut un buget, Dan Matei a făcut acest proiect cu trei specialişti în domeniu şi au dat drumul la treabă.

Proiectul a costat 10.000 de lei, bani care trebuie recuperaţi după ce vor începe execuţiile. Proiectul a fost dus personal lui Olga Grigoriu, secretar general al FRB, de către Şerban Sere, manager al CSM Oradea. De aici au şi început problemele.

La prima vizită oficială a lui Mihai Aldea, reprezentant al FRB şi totodată directorul executiv al CE, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Oficialul bucureştean a declarat, mai pe ocolite, că problemele existente se rezolvă pompieristic şi că nu se vor executa lucrări majore.

Acest lucru a deranjat vizibil conducerea LPS Bihorul dar şi pe oficialii FIBA care au fost în inspecţie în luna martie şi care au primit asigurări că lucrările se vor executa. Poveşti nemuritoare… pentru toată lumea

Cine are dreptate?

Primul şi cel care a declanşat adevărata criză între FRB şi LPS Bihorul a fost Lucian Stance, director adjunct care spunea că: „cârpim pe ici pe acolo, mai facem un duş iar dacă e cald tare deschidem uşile şi geamurile”, acestea au fost cuvintele lui Mihai Aldea.

Ajunse la urechile acestuia a devenit foarte agresiv şi transmitea că proiectul a ajuns târziu că nu ei au obligaţia de a face lucrările şi că ei nu au declarat aşa ceva deşi a fost auzit şi de alţi martori.

Acest lucru nu se poate afirma de către un director executiv al unui CE de baschet feminin, nici măcar în glumă. Ceea ce urmează este de-a dreptul ridicol, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, iar banii necesari organizării competiţiei lipsesc.

În aceste condiţii, Oradea riscă să ajungă ca şi Timişoara care a organizat o competiţie de junioare în care s-a greşit inclusiv imnul sau drapelul atârnat.

Meciul doi, Matei versus Tocală

La scurt timp, a urmat o replică a lui Carmen Tocală care se mândrea cu faptul că ea a oferit municipiului Oradea dreptul de organizare pentru că există nişte oameni de baschet cu adevărat valoroşi.

Dar nu a uitat să-i „înţepe” pe cei din conducerea LPS Bihorul pe care îi acuza de amatorism şi de faptul că Dan Matei nu s-a deplasat personal la Bucureşti pentru a depune proiectul reabilitării sălii.

Directorul LPS Oradea nu a stat mult pe gânduri şi a declarat oficial că el îşi doreşte ca întrecerea să se bucure de cele mai bune condiţii şi că LPS Bihorul este doar gazdă şi nicidecum organizator pentru a fi traşi la răspundere pentru diferitele inadvertenţe.

Cert este un lucru, cele două părţi încă nu au ajuns la masa comună pentru a pune la punct şi ultimele detalii iar timpul trece clar în defavoarea organizatorilor.

De asemenea, trebuie menţionat că până în acest moment nu s-au făcut niciun fel de lucrări în ambele săli, nici la LPS Bihorul şi nici la Arena Antonio Alexe.

Lucian Popa

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Criza continuă să se adâncească. FR Baschet şi LPS Bihorul îşi „trimit” săgeţi cu iz de scandal fără a găsi soluţii”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Update: Criza continuă să se adâncească. FR Baschet şi LPS Bihorul îşi „trimit” săgeţi cu iz de… […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult