Categorized | Sport

Strategie schimbată din mers la CSM Oradea

Noul sezon în baschetul masculin românesc pare să aducă schimbări importante la toate formaţiile. Dintre sporturile de echipă care îşi desfăşoară meciurile în sală, baschetul ţine de departe prima poziţie la investiţiile în sportivi, din păcate mai puţin în infrastructură. Deocamdată putem vorbi de dorinţa de a realiza un sezon bun pentru toate formaţiile, cu menţiunea că orice pas greşit poate însemna lipsa unui sponsor sau plecare unor posibili investitori.

La prima întâlnire oficială pe acest subiect pentru sezonul 2010-2011 al diviziei a de baschet masculin, Florin Birta şi Şerban Sere preşedintele şi respectiv managerul general al secţiei de baschet a CSM Oradea au ţinut să facă precizate noutăţile existente.

Astfel, încă de la început, s-a precizat că s-a renunţat la serviciile jucătorilor străini  Andelko Mandic, Tyronn Mitchell, Mike Schachtner şi Bosko Stojakovic datorită strategiei de viitor a clubului.

Dacă ultimul a jucat doar mai puţin de trei luni pentru CSM Oradea, primii trei au fost oameni de bază ai formaţiei bihorene care în sezonul precedent au ocupat poziţia a şasea în clasamentul general. Locul acestora a fost luat deja de trei străini Milos Pesic, Milos Markovic şi William Franklin.

Milos Markovic a evoluat în returul sezonul trecut la CSU Sibiu, având medii de 14 puncte şi 6 recuperări în aproximativ 30 de minute petrecute pe parchet, în cele 19 meciuri susţinute de echipa sa.

William Franklin şi-a petrecut sezonul precedent la formaţia campioană din Tunisia. De-a lungul carierei acesta a trecut şi prin prima ligă a Germaniei, la formaţia New Yorker Phantoms Braunschweig.

Primul joacă pe poziţia 1 şi este nevoie de un bun coordonator de joc, în timp ce cel de-al doilea evoluează pe poziţiile 3-4 cu dorinţa de a se adapta cât mai repede la noua echipă. Cei trei au semnat angajamente pe un sezon cu formaţia din municipiul de pe Crişul Repede.

În ceea ce priveşte prelungirea contractelor s-a ajuns deja la o înţelegere cu Nemania Maric şi Sahsa Topchov, jucători străini care au fost şi în sezonul trecut.

Silviu Lupusavei, singura noutate la români

Referitor la jucătorii români, Şerban Sere a declarat oficial că Roland Torok şi Lazar Laszlo au deja contracte cu echipa bihoreană în timp ce Andrei Pascu, Horia Hora, Vasile Ştefan sau Rareş Paşca au semnat şi ei cu formaţia bihoreană. Singurul nou venit este Silviu Lupusavei de la Energia Târgu Jiu.

De plecat de la echipă a plecat doar Mate Stretea care a ales să semneze pentru un sezon cu echipa din Debrecen (Ungaria).

Cert este faptul că, până în data de 1 august, când va avea loc reunirea lotului, vor mai fi căutaţi unul sau chiar doi jucători români care să asigure concurenţă pe posturile 3, 4 şi în special 5.

Deocamdată nu s-a stabilit un program de pregătire dar toată luna august orădenii se vor afla într-un program de acumulări cu un cantonament de zece zile cel mai probabil în Băile Felix şi cu câte două antrenamente pe zi.

Roland Torok accidentat grav

Din păcate, pentru tânărul baschetbalist bihorean, cariera acestuia este plină de probleme. După ce a stat din motive medicale aproape un an de zile datorită unor probleme la genunchi, baschetbalistul bihorean este nevoit să facă din nou o pauză forţată de minimum 4-6 luni datorită unei grave accidentări.

Este vorba de ruperea ligamentelor încrucişate ale genunchiului strâng. Acesta va fi operat în zilele următoare urmând ca cel puţin 25 de zile să aibă piciorul imobilizat în faşă ghipsată.

Deocamdată Roland Torok este cel mai ghinionist baschetbalist bihorean. Deşi în vârstă de doar 20 de ani a suferit foarte mult, jucând mult prea puţin pentru un baschetbalist care îşi doreşte să ajungă în prima reprezentativă a ţării noastre.

Lucian Popa

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult