Categorized | Sport

Extraordinar! Orădeanca Ligia Grozav campioană mondială la săritura în înălţime

Ceea ce s-a întâmplat vineri seara la Lille (Franţa) este de-a dreptul incredibil pentru o sportivă locală. Pentru prima dată în istorie o atletă 100 % orădeancă a reuşit să devină cea mai bună săritoare în înălţime, în cadrul unei competiţii importante. Beneficiind de condiţii de pregătire mult, dar mult sub valoarea ei ca sportivă, Ligia Grozav s-a autodepăşit şi a intrat deja în istoria. La mai puţin de 17 ani performanța poate fi începutul unei cariere fabuloase pentru Ligia care în următorii zece ani va avea şanse foarte mari la podiumul olimpic sau mondial.

De joi şi până luni, la Lille, se desfăşoară, în organizarea IAAF, World Youth Championships adică Campionatele Mondiale ale tineretului. Din delegaţia ţării noastre face parte şi Ligia Grozav, o atletă în vârstă de 17 ani legitimată la LPS Bihorul – Universitatea Oradea şi antrenată de Mariana şi Virgil Preda.

Sportiva bihoreană a avut o evoluţie de excepţie, devenind la finalul probei de săritură în înălţime campioană mondială, asta după ce a trecut peste ştacheta înălţată la 1,87 metri, un record absolut al aceste categorii de vârstă.

Dacă cei mai mulţi dintre noi nu se aşteptau la acest rezultat, Ligia Grozav a dovedit încă o dată că şcoala orădeană de sărituri este de-a dreptul incredibilă, având în vedere condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.

Nu ne rămâne decât să fim mândri că suntem în aceeaşi comunitate cu astfel de performeri. Mai mult, acest gen de sportive trebuie încurajate pentru a duce numele municipiului Oradea şi totodată al judeţului Bihor pe toate podiumurile din lumea întreagă.

Diferenţa s-a făcut la baraj

Având numărul de concurs 1469 orădeanca Ligia Grozav a intrat în concurs la 1,70 trecând din prima încercare la 1,75 şi 1,79. La înălţimea 1,82 a avut nevoie de două încercări pentru ca, surprinzător, la 1,85 să treacă din prima.

A urmat adevărata finală cu rusoaica Iryna Herashchenko care a trecut şi ea din a doua încercare la 1,85. După aeea au urmat săriturile în paralel la 1,87, o înălţime extrem de rar atinsă la vârsta lor. Primele două încercări de ambele părţi au fost ratate.

Cea care a trecut prima a fost rusoaica ceea ce a ambiţionat-o şi mai tare pe româncă. Ligia Grozav s-a concentrat foarte bine şi, sub presiune, a trecut şi ea la înălţimea de 1,87. Au urmat trei încercări ratate de ambele părţi la 1,89 iar oboseala începea să-şi spună cuvântul.

S-a trecut la câte o încercare la 1,89, 1,87 şi 1,85 toate ratate. Şansa a fost de partea sportivei din municipiul de pe Crişul Repede care a trecut la înălţimea de 1,83 câştigând astfel o probă extrem de tare.

Poate, deocamdată, nu realizăm că este un rezultat de-a dreptul incredibil pentru o sportivă locală care are şansa în viitor de a se menţine la acest nivel şi de a ne face mândri pe toţi orădenii și bihorenii.

Lucian Popa

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult