Categorized | Sport

Încet, încet şi stadionul din Oradea se aliniază standardelor impuse de FIFA

Experienţa prin care a trecut FC Bihor anul acesta pare că a fost un motiv suficient pentru ca municipalitate să pună mai mult preţ pe fotbal. Din păcate,  nu ajunge să creşti un grup bun de tineri şi să faci eforturi pentru a-i menţine la echipă. Ei te pot scoate la liman la un moment dat dar lipsa unei infrastructuri competitive te va afunda din nou în mocirlă. Aceasta este şi cauza pentru care municipalitatea orădeană a hotărât, în sfârşit, să aloce o sumă importantă de bani pentru modernizarea stadionului Iuliu Bodola.

Luna trecută, mai precis pe 28 iunie, Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat o suplimentare cu 400 de mii de lei a bugetului Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) pentru finanţarea lucrărilor de reparaţii la stadionul echipei FC Bihor.

Banii urmau a fi alocaţi pentru lucrări la vestiare, pentru montarea unei noi tabele electronice pentru amenajarea unei alei asflatate şi pentru achiziţionarea unei maşini speciale pentru trasarea cu vopsea a terenului.

Amenajări şi reparaţii de peste 300 de mii de lei

La nici o lună de la alocarea banilor, lucrările la stadionul Iuliu Bodola sunt în toi. Doar vestiarele pentru sportivi şi grupul sanitar pentru public, situate în spaţiul existent sub tribuna A, vor costa peste 105 mii de lei cu TVA.

Firma executanta, SC Halon Impex SRL, trebuie să amenajeze o suprafaţă de 151,71 de metri pătraţi până pe 9 octombrie.

Reparaţiile vestiarelor şi ale sălii de conferinţe vor costa şi ele 136,5 mii de lei şi sunt deocamdată în faza de licitare. Aici se va înlocui gresia şi faianţa din saună, duşuri şi vestiarul pentru oaspeti, se va monta o pardoseală cauciucată atiderapantă, se vor zugrăvi pereţii cu dispersit.

Şi exteriorul va fi reparat. Se va aplica o placă de polistiren şi se va finisa cu o tencuială nobilă, aplicată manual. Vor fi montate şi termopane.

O altă lucrare importantă, care este deja în curs de execuţie, este cea de amenajare a aleii principale. Firma care se ocupă de execuţie este SC Drumuri Bihor SA iar valoarea ei se ridică la  66,7 mii de lei cu TVA.

Până la 19 iulie Drumuri Bihor trebuie să schimbe asfaltul şi să facă o rigolă betonată de 20 de centrimetri, acoperită cu grătar metalic pentru preluarea apelor pluviale.

Porţi, fanioane şi tabelă electronică la standarde FIFA

AIO a demarat deja procedura de achiziţie a unei tabele electronice de 5 x 4 metri pătraţi, color, valoarea estimativă a achiziţiei fiind de 200 de mii de lei plus TVA.

S-au achiziţionat deja de la SC Artimex SRL din Cluj Napoca fanioanele de colţ, conforme standardelor FIFA, cu o valoare de aproximativ 400 de lei.

La sfârşitul lunii iunie s-a recepţionat şi o maşină profesională de trasat terenul cu vopsea, de la o firmă germană. Valoarea achiziţiei ridicându-se la 620 euro.

Sunt în lucru turnicheţii pentru accesul spectatorilor, care, în prima fază, vor fi fără acces pe bază de cartelă (dar vor avea soft-ul inclus), o investiţie de aproximativ 100 de mii euro.

Un alt lucru important este achiziţionarea la circa 12.000 de lei a celor două porţi la dimensiunile recomandate de FIFA (7,32×2,44 de metri).

Bani după performanţe

Investiţiile municipalităţii nu se vor opri aici. Dacă fotbaliştii bihoreni au dat primul semnal, arătând că se poate, şi că a trecut mult timp de la momentul penibil în care primarul Ilie Bolojan cobora în vestiar pentru a cere echipei să „nu trântească” un meci, municipalitatea a făcut şi ea un pas important.

Edilul orădean rămâne însă constant în afirmaţii şi nu schimbă declaraţia conform căreia municipalitatea va sponsoriza doar performanţa.

„Şi Tribuna B va fi reabilitată în anii următori. Dar asta doar cu condiţia ca echipa să facă performanţă iar stadionul să fie plin. Pentru un stadion pe care vor fi prezenţi 100-200 de orădeni nu se merită să facem o asemenea investiţie”

explica, cu ceva timp în urmă, primarul orădean.

Cert este că lucrurile se mişcă. Dacă anul acesta FC Bihor a reuşit să promoveze în Liga I, iar grupul de jucători a rămas intact, performanţa ar putea fi repetată şi anul viitor.

Şi atunci, cu toţi „durii” de la Federaţia şi Ligă, nimeni nu va mai putea fura dreptul bihorenilor de a avea o echipă în primul eşalon fotbalistic al ţării.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult