Categorized | Social

Bolojan continuă proiectele de reamenajare în Oradea

În cadrul unei conferinţe de presă, luni, 18 iulie 2011, primarul Ilie Bolojan a prezentat stadiul în care se află proiectul de reamenajare al spaţiului de pe malul drept al Crişului Repede, zona de locuit cuprinsă între Sovata – Aluminei – Aleea Tuşnadului – zonă dig mal drept Crişul Repede.

Scopul acestui proiect de reamenajare este decongestionarea şi fluidizarea traficului rutier local prin eliminarea blocajelor de circulaţie datorate creşterii traficului, cât şi necesitatea sporirii siguranţei în circulaţia rutieră, asigurarea de locuri de parcare suficiente, îmbunătăţirea substanţială a conţinutului urbanistic şi de dotări urbane.

Astfel, în şedinţa Consiliului Local de miercuri, 20 iulie vor fi supuşi aprobării indicatorii tehnico-economici pentru realizarea acestei investiţii.

„Urmează ca în luna august să fie finalizat proiectul tehnic, iar în luna septembrie să fie organizată licitaţia, după care lucrările vor începe efectiv în toamna acestui an”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Proiectul presupune amenajarea a 369 de locuri de parcare, realizarea reţelelor de iluminat public şi a reţelelor de canalizare meteorică, dar şi amenajarea străzilor aferente zonei supuse reamenajării.

Lucrările vor dura aproximativ 11 luni, au o valoare estimativă de 900.000 Euro (TVA inclus)  şi se vor desfăşura în trei etape.

În urmă la spaţii verzi. Deocamdată.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit în cadrul conferinţei de presă şi despre Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea, registru care urmează să fie supus aprobării consilierilor locali, în şedinţa ordinară din această săptămână.

Lucrarea de realizare a cadastrului verde a fost începută în anul 2009 şi a fost executată de firma Geodis.

„La o populaţie de 204 mii locuitori avem o suprafaţă amenajată ca spaţiu verde de 25 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Faţă de norma prevăzută de legislaţie, de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, în municipiu avem un deficit de 20 de hectare de spaţii verzi.

La fel ca şi până acum, vom lua în continuare măsuri, pentru ca zonele, care au fost clasificate ca degradate, să fie transformate în zone verzi. Eforturile noastre se canalizează pe două direcţii.

Una este creşterea calităţii spaţiilor verzi, iar a doua constă în amenajarea de spaţii verzi suplimentare, prin amenajarea corespunzătoare a terenurilor care momentan sunt clasificate ca degradate”

a spus primarul Ilie Bolojan.

În ceea ce priveşte creşterea calităţii spaţiilor vezi, municipalitate a luat deja o serie de măsuri concretizate cum ar fi amenajarea parcului dendrologic limitrof Cetăţii Oradea, amenajarea parcului Padiş, care va începe în această toamnă, dar şi prin acţiunile de plantare de arbori pe aliniamentele stradale.

Pentru amenajarea unor spaţii verzi suplimentare, municipalitatea a întreprins până acum o serie de acţiuni concretizate în amenajarea Parcului Liniştii (fostul Cimitir Olosig) şi a Parcului Seleuş (fost cimitir), acţiuni care vor fi urmate în perioada următoare şi de amenajarea Parcului Salca (perioada de realizare 2011-2014), amenajarea unei grădini botanice pe Dealul Ciuperca (perioada de realizare 2012-2014), amenajare parc zona Nufărul II – Adona, amenajarea zonei fostului Poligon (teritoriul cuprins între fostul abator şi Calea Aradului), amenajarea unei zone verzi de-a lungul Peţei (între Universitate şi Cantemir) etc.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult