Categorized | Sport

Ligia Grozav medaliată cu bronz. Larisa Florean cu şanse reale la medalie

Pe parcursul acestei săptămâni localitatea turcă Trabzon găzduieşte Festivalului Olimpic al Tineretului European competiţie rezervată celor mai valoroşi juniori de pe Bătrânul Continent, cu vârste între 14 şi 15 ani. Ligia Grozav a fost purtătoarea de drapel a României și a câștigat medalia de bronz în timp ce Alexandra Larisa Florian urmează să intre în concurs.

Peste 1.700 de sportivi din 38 de ţări europene vor avea parte în această săptămână de un prim contact cu spiritul olimpic, deoarece competiţia cunoscută sub numele de „Mica Olimpiadă”, care se desfăşoară la nouă discipline, urmează un parcurs asemănător cu cel al Jocurilor Olimpice.

La fel ca la JO, toţi sportivii stau în acelaşi campus, facăra olimpică arde pe tot parcursul întrecerilor, iar sistemul competiţional este cel olimpic la toate disciplinele.

România este reprezentată de o delegaţie de 48 de sportivi – 20 de atleţi, şapte înotători, 12 judoka, şapte gimnaşti şi doi tenismeni – obiectivul fixat fiind de a cuceri cel puţin zece medalii.

Ligia Grozav, purtătoarea drapelului

Principalele discipline de la care aşteptăm medalii sunt ca şi până acum, gimnastica, atletismul şi judo. Una dintre favoritele la obţinerea unei medalii este chiar cea care va fi şi purtătoarea drapelului României la festivităţile de deschidere şi închidere ale competiţiei, Ligia Grozav.

Campioană mondială la săritura în înălţime la întrecerile lumii, rezervate sportivilor sub 17 ani, Ligia Grozav era cotată cu mari şanse să cucerească aurul la Trabzon. Nu a reușit până la urmă să ia medalia de aur dar nici nu a dezamăgit cucerind medalia de bronz, după ce a trecut peste ştacheta înălţată la 1,79 m.

La judo, toate speranţele la medalie se îndreaptă spre Alexandra Larisa Florian, campioana europeană la U 17.

Oricum, pentru toţi participaţii noştri, FOTE ar putea fi o rampă de lansare spre marea per-for-man-ţă, multe dintre numele de rezonanţă ale sportului românesc cum ar fi Camelia Potec, Diana Mocanu, Maria Olaru, Sandra Izbaşa sau Amelia Racea, cucerind  medalii strălucitoare la Mica Olimpiadă.

La cele zece ediţii anterioare, România s-a plasat de două ori pe locul al treilea în clasamentul pe naţiuni, în 1995, la Bath, şi în 2003, la Paris. În 2007, la Belgrad, România a ocupat locul 8, iar în 2009, la ultima ediţie a FOTE, desfăşurată la Tampere (Finlanda), ţara noastră s-a aflat pe locul 9, cu un total de 16 medalii cucerite.

Lucian Popa

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult