Categorized | Social

Oradea continuă să atragă bani prin cooperarea transfrontalieră cu Hajdu-Bihar

Viceprimarul Rozália Biró, alături de reprezentanta Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, Skulteti Eva, secretarul Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Gyorgyi Zoltan şi de reprezentantul Federaţiei Patronilor–Bihor, Ioan Lucian, au prezentat miercuri, 27 iulie, două proiecte transfrontaliere, „Centrul Non-Profit de susţinere a afacerilor în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor” şi „Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune”, în valoare de peste patru milioane euro.

Centrul Non-Profit de susţinere a afacerilor a fost depus spre finanţare de către Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar împreună cu Primăria Oradea, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria- România 2007-2013.

Proiectul a fost demarat în ianuarie 2011, iar durata de implementare a acestuia este de 24 de luni.

Obiectivele vizate în proiect sunt: crearea de centre în Debrecen şi Oradea pentru organizaţii non-profit de sprijinire a afacerilor ce pun la dispoziţia IMM-urilor locale informaţii, consiliere, cursuri de formare, precum şi consolidarea relaţiilor transfrontaliere de afaceri şi comerţ.

Prin derularea acestui proiect, în Oradea va fi renovat etajul al doilea al corpului C din Cetatea Oradea. De asemenea, acest etaj va fi echipat cu aparatura necesară funcţionării centrului.

Tot în cadrul proiectului, în oraşul Debrecen, se va construi un centru în care vor beneficia de servicii IMM-urile locale.

Valoarea totală a proiectului este de aproape patru milioane euro, din care contribuţia municipalităţii este de 36,5mii euro.

Istoria comună a judeţelor Bihor şi Hajdu-Bihar va fi digitalizată

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, viceprimarul Rozália Biró şi secretarul Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Gyorgyi Zoltan au prezentat  proiectul „Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţiilor”.

Proiectul are ca scop cercetarea şi punerea în valoare a trecutului istoric şi a relaţiilor culturale în Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar.

În cadrul lui au fost digitalizate hărţi, documente de construcţie urbană, infrastructură subterană, procesele verbale ale şedinţelor Consiliului Local, diplome şi alte documente, din perioada 1700-1850.

„În atelierele de digitalizare performante din Oradea şi din Debreţin, pe parcursul a 12 luni am reuşit să digitalizăm 65 de mii de pagini ale registrelor şi proceselor verbale întocmite între anii 1700-1850”

a spus viceprimarul Rozália Biró.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate conferinţe, expoziţii, precum şi un concurs interactiv la care au participat elevi de la 5 şcoli din Oradea şi Debrecen.

„Scopul întrunirii de azi este să informăm publicul interesat despre posibilitatea accesării acestui proiect. Pentru administraţia Hajdu-Bihar este foarte importantă realizarea proiectelor transfrontaliere, mai ales în ceea ce priveşte prezentarea istoriei comune”

a precizat secretarul judeţului Hajdu-Bihar, Gyorgyi Zoltan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult