Categorized | Educatie

„Afacerea Katanga” și „Copiii noştri ne vor acuza”, două documentare de excepție la Cinema Libertatea

Începând de duminică, 7 august și până joi, 11 august, orădenii vor avea posibilitatea să vizioneze două documentare de excepție la Cinematograful Libertate. Primul, „Afacerea Katanga”, urmăreşte exploatarea minieră a Africi Centrale în timp ce aproape toată populația din regiune trăiește în sărăcie, cel de-al doilea, „Copiii noştri ne vor acuza”,   este dedicat luptei împotriva poluării industriale şi agro-chimice.

După „Mobutu, Regele Zairului” şi „Congo River”, regizorul belgian Thierry Michel vine în fața iubitorilor de film cu o peliculă care urmăreşte exploatarea Africi Centrale.

Noul său documentar, intitulat „Afacerea Katanga”, este un fel de thriller politico economic, care se desfăşoară în sud estul provinciei Congo-Kinshasa, o zona de unde sunt extrase minereuri de cupru și cobalt. Un paradis pentru exploatatorii veniți din China sau Franța.

Pusă în scena de război economic, „Afacerea Katanga” poate fi interpretată și ca o poveste despre globalizare.

Filmul a fost inclus în selecția oficială a mai multor festivaluri de renume cum sunt African Diaspora FF, New York, în 2010 sau Festivalul „Lumiere d’Afrique” de la Bezancon, Franta, CinemAmbinete IFF, Turin, Hamburg IFF, Cinema South IFF de la Sderot, Izarael, în 2009.

Avertisment cinefilic

Documentarul „Copiii noştri ne vor acuza” pornește de la o serie de date statistice care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. În Europa o sută de mii de copii mor anual de boli provocate de mediu, 70% din cazurile de cancer din Europa sunt în legătură directă cu mediul înconjurător: 30% sunt cauzate de poluare şi 40% de mâncare. De 30 de ani rata de îmbolnăvire a copiilor de cancer creşte anual cu 1,1%.

Filmul ne duce într-o mică comunitate franceză de la poalele munţilor Cevennes, unde primarul a decis să ia atitudine: în cantina şcolii vor fi folosite doar alimente organice pentru prepararea mâncărurilor. Acest act se vrea a fi începutul luptei împotriva poluării industriale şi agro-chimice, împotriva unui proces ce poate deveni, într-un timp foarte scurt, ireversibil.

Premii şi festivaluri: Göteborg Film Festival 2009 – Documentary Section, Berlin International Film Festival 2009 – Culinary Cinema Section, Tokyo French Film Festival, 2009 – official selection și Rio de Janeiro IFF, 2009 – official selection.

„Afacerea Katanga” poate fi văzut din 7 până în 9 august de la 16:30 și 19:00, iar „Copiii noştri ne vor acuza” în 10 și 11 august de la orele 17:00 și 19:00 la Cinematograful Libertatea din Str. Independenţei, nr. 1, intrare sub pasajul Vulturul Negru, la preţul de 8 lei pentru un bilet întreg şi 5 lei pentru un tichet cu reducere.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4420 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult