Categorized | Social

Tabăra cercetaşilor de la Don Orione la Stâna de Vale

După ce în luna iunie 60 de copii bihoreni, o parte dintre ei, cercetaşi din grupul de Lupişori de la Centrul Don Orione, au fost în tabără la Rogojel, între 29 iulie şi 5 august a venit rândul celor din grupul Reparto (12-16 ani) să plece în tabără. Atmosfera a fost destină. S-au făcut numeroase drumeţii în natură şi s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi şi de noapte.

Coordonaţi de şase membri din grupul Clan (peste 18 ani), de părintele Mihai Fechetă şi de alţi voluntari, 50 de copii au întins corturile la Stâna de Vale, unde au petrecut o săptămână plină de voie bună în mijlocul naturii.

Lor li s-au alăturat șapte cercetaşi de aceeaşi vârstă din Adjudeni, judeţul Neamţ, şi nouă cercetaşi din grupul Clan-Foc din Oderzo, nordul Italiei, care au venit însoţiţi de părintele greco-catolic Marian Liviu Gheorghe de la Parohia Oderzo, Episcopia Vittorio Veneto. Tinerii au înălţat catarge fixate cu frânghii şi noduri, pe care au arborat steagul României, al Italiei şi al cercetaşilor.

Participanţii s-au împărţit în cinci grupe care au concurat între ele pentru a pune la încercare seriozitatea, capacitatea de implicare şi de muncă în echipă.

Copiii s-au gospodărit singuri, sub îndrumarea coordonatorilor, au făcut focul, şi-au făcut de mâncare, au întreţinut curăţenia, au cântat şi au prezentat diverse scenete. S-au făcut numeroase drumeţii în natură şi s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi şi de noapte.

„Pe lângă exersarea abilităţilor fizice şi dobândirea de cunoştinţe practice folositoare în viaţa de zi cu zi, copiii s-au îmbogăţit şi spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată în fiecare zi de părintele Mihai.

Acestea s-au ţinut în aer liber, lângă tabăra cercetaşilor, pe un altar împodobit cu flori, construit de cercetaşi din lemne uscate adunate din pădure. În spirit ecumenic, indiferent de confesiune, etnie sau rasă, tinerii au cântat cântece religioase în română şi italiană, în acompaniament de chitară, s-au rugat împreună pentru pace şi binele tuturor creştinilor, dar şi al celor de alte religii”

susține coordonatorul cercetaşilor de la Centrul Don Orione, Radu Vidra.

La finalul taberei, cercetaşii au făcut curăţenie, şi-au strâns corturile şi s-au întors la Oradea. Cercetaşii italieni au rămas la Centrul Don Orione, au vizitat două cămine de copii, la Belfir şi Sâniob. Ei participă şi la tabăra cercetaşilor din grupul Clan (peste 18 ani) în Făgăraş, organizată între 8 şi 13 august tot de Congregaţia Don Orione din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult