Categorized | Cultură

Trecutul ca o stafie de „Dincolo”

Timp de şase zile cinematograful Libertatea va difuza coproducţia suedezo-finlandeză „Dincolo” (Svinalängorna) a actriţei, directorului de film şi scenaristei Pernilla August. Pelicula este o dramă de 94 de minute care vorbeşte despre lupta cu trecutul a Leenei, o femeie de 34 de ani a cărei mamă este pe moarte.

Filmul a cărui scenariu a fost scris de Lolita Ray şi Pernilla August, este construit pe baza romanului omonim al scriitoarei Susanna Alakoski.

Leena, o femeie de 34 de ani, a încercat toată viaţa să treacă peste copilăria nefericită şi dureroasă pe care a avut-o. Într-o dimineaţă, înaintea Crăciunului, Leena primeşte un telefon de la un spital din oraşul natal care o anunţă că mama ei este pe moarte.

Vestea o poartă într-o călătorie la finalul căreia îşi va confrunta mama, pentru prima dată ca adult.

„Trecutul ne prinde întotdeauna din urmă. „Dincolo“ este o poveste emoţionantă despre copilăria tragică a unei tinere, despre durerea şi efortul de a merge mai departe”

susţine scenarista filului,  Pernilla August.

Pernilla August este o reputată actriţă suedeză cu roluri în filme precum Fanny and Alexander (regia: Ingmar Bergman, 1982), The Best intentions (regia: Bille August, 1992, pentru care primeşte un premiu la Cannes pentru cea mai bună actriţă), Darth Vader (Star Wars: Episoadele 1 şi 2) etc. A debutat ca regizoare cu filmul Time-Bomb  în 2005.

Fimul a primit mai multe premii internaţionale printre care Premiul Presei străine – Festivalul de Film din Hamburg, 2010; Premiul NDR pentru regie – Lübeck Zilele Filmului Nordic, 2010; Ce mai bună actriţă, cel mai bun film de ficţiune, Premiul Special al Juriului – Festivalul Internaţional de Film de la São Paulo, 2010; Premiul Săptămânii Criticii, Premiul Fundaţiei Christopher D. Smithers – Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2010.

Pelicula va rula la Cinematograful Libertatea din 12 până în 18 august de la orele 17:00 şi 19:00. Preţul este 8 lei pentru un bilet întreg şi 5 lei pentru un tichet cu reducere.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult