Categorized | Editorial

Greu la deal cu „Boc” – ii mici

Ultimii trei ani au fost dificili pentru întreaga Europă nu doar pentru ţara noastră. În România s-au luat măsuri dure de redresare a economiei pentru ca ţara noastră să nu ajungă în situaţia Greciei. Cel puţin aşa se laudă Guvernul. În principiu, nu cred că există român cu mintea întreagă care să creadă că lucrurile s-ar fi rezolvat de la sine şi că situaţia nu impunea luarea unor măsuri drastice. Şi nici că actualul Guvern şi-ar fi tăiat craca de sub picioare doar aşa, de amorul artei, impunând nişte măsuri care să le aducă un deficit de imagine atât de mare. Nu sunt însă de acord nici cu discursurile post-criză care ni-l prezintă pe micul Boc drept salvatorul acestei naţii.

Cred că România ar fi putut trece mai uşor prin criză şi ar fi ieşit mai întreagă din ea dacă Boc and Co ar fi conştientizat că stau pe un purcoi de bani şi ar fi căutat metode de a-i folosi. Cam cum a făcut Polonia.

Fondurile europene care au fost la dispoziţia ţării noastre ar fi putut să ne treacă mult mai uşor prin criză dacă nu ne-am fi bătut joc de perioada de preaderare la UE, atunci când noi ar fi trebuit să pregătim specialişti pentru a câştiga aceste aproiecte, şi dacă am fi avut un guvern condus de un alt premier, mai puţin miop.

În loc să caute măsuri potrivite pentru a impulsiona atragerea de fonduri europene Boc şi ai lui au îngreunat procesul, asumându-şi tot felul de HG-uri idioate.

Una dintre acestea a fost dată în 2008 când, sub pretextul austerităţii, Guvernul a impus primăriilor să angajeze un funcţionar doar după ce se eliberează alte şapte posturi, prin pensionare ori demisie. Adăugaţi la această măsură şi reducerea salariilor cu 25% şi aveţi tabloul complet al situaţiei.

Sute de funcţionari au plecat de la primării, fie pentru că nu le convenea salariul fie pentru că s-au pensionat, iar primăriile au ajuns să facă contabilitate cu fata de la serviciul social sau să lucreze la cartea funciară cu băiatul de la resurse umane.

În acest context, al muncii ca pe plantaţie, care primării ar mai fi vrut să se bată pentru proiecte europene? Fără personal şi fără bani, cine să câştige şi să implementeze aceste proiecte?

Drept urmare, absorbţia de fonduri europene a României a fost de doar 10%. Culmea este că, după ce a dat cu bâta în baltă, micuţului Boc i-a şi sărit muştarul. A început să tune că va demite miniştrii ai căror ministere nu au absorbit fonduri europene (de parcă aceştia ar fi vinovaţi cu ceva) şi că va înfiinţa un minister care să se ocupe special de acest lucru.

Nu ar fi însă rău ca, măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, să se trezească. Să dea voie primăriilor şi celorlalte instituţii care pot atrage proiecte europene să angajeze oameni, măcar pentru acest serviciu. Mai ales că, deocamdată, nici măcar Europa nu se poate lăuda că a scăpat de criză. D’apoi România.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult