Categorized | Oradea

IPP acuză Guvernul Boc că distruge societatea civilă înființînd fundaţii fantomă

Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi APADOR-CH dezaprobă recenta iniţiativă a Ministerului Justiţiei, validată deja în şedinţă de Guvern, privind înfiinţarea Fundaţiei pentru susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept. Conform IPP, noua entitate va aparține de Ministerul Justiției și va fi promovată ca fiind parte a sectorului neguvernamental, creând astfel confuzie în rândul publicului larg.

Cele două organizaţii consideră că, în acest fel, Ministerul Justiţiei nu numai că se eschivează de la a-şi asuma răspunderea publică oficială pentru funcţionarea statului de drept din România, ascunzându-se în spatele unei entităţi non guvernamentale cu scop şi misiune neclare, dar implicit aruncă în derizoriu noțiunea de societate civilă în România.

„Asociațiile și fundațiile sunt actori eminamente privați. Neafilierea lor statală rămâne cheia unei societăți civile sănătoase, aptă să se poziționeze critic față de autoritățile și instituțiile publice sau eventual să intre în relații de colaborare pentru promovarea unor interese comune de ordin general, în funcție de circumstanțe”

se precizează într-un comunicat al IPP.

Fundaţie civilă electorală?

APADOR-CH și IPP își exprimă îndoiala cu privire la scopul real și eficacitatea acestui demers și se întreabă în ce măsură există vreo legătură între crearea acestei fundații și viitorul an electoral.

„Reprezintă fundația o sinecură pentru persoane care, în urma alegerilor, vor pierde funcții publice sau relații contractuale cu ministerul și doresc ca, pe această cale, să beneficieze în continuare de bani de la Bugetul de Stat?”

se întreabă IPP care adaugă:

„O asemenea structură viciază profund mediul concurențial în care își desfășoară activitatea în prezent organizațiile neguvernamentale.

Fundația Ministerului Justiției va fi avantajată de relația specială pe care o are cu fondatorul său, astfel încât inițiativa Ministerului discriminează alte organizații neguvernamentale, deja funcţionale, care își propun obiective similare.

În loc să susțină principiile statului de drept, care presupun că nu poți fi propriul tău arbitru, Ministerul Justiției intenționează să-și elibereze singur disponibilitatea de denumire pentru dobândirea personalității juridice, să se înregistreze în Registrul asociațiilor și fundațiilor pe care tot el îl administrează, etc.”

Măsură antidemocratică

APADOR-CH și IPP susţine că deşi Ministerul Justiției invocă austeritatea bugetară ca motiv pentru incapacitatea de a-și îndeplini atribuțiile legale, soluția pentru depășirea dificultăților financiare este tocmai promovarea unui real parteneriat public-privat, în care ministerul să colaboreze cu entități private din țară sau străinătate, în scopuri și pe perioade precis determinate, care să preia o parte din costuri, prin contribuții directe sau prin atragerea de fonduri.

În niciun caz înființarea unei persoane juridice care presupune cheltuieli cu personalul, sediul, administrarea etc., pe o perioadă nedeterminată nu duce la degrevarea bugetul de stat, ci la cheltuieli suplimentare.

Organizațiile semnatare atrag atenția că astfel de idei de creare de structuri fantomă pretinse de tip societate civilă, controlate exclusiv de Guvern, sunt specifice unor regimuri care încearcă să oprime nu să sprijine societatea civilă democratică.

GONGO-urile, denumirea clasică a acestor ONG-uri marionetă de tipul fundației pe care o va crea ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au decredibilizat nu numai societatea civilă ci și regimurile democratice din țările respective.

Luând act de această situație, în care se propune o contopire a noțiunilor de stat și societate civilă, IPP și APADOR-CH urmează să iniţieze demersuri pentru introducerea unui amendament la cadrul juridic privind înfiinţarea fundaţiilor şi asociaţiilor care să interzică instituțiilor publice să înființeze sau să facă parte din asociaţii sau fundaţii.

IPP este o organizaţie neguvernamentală românească care militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4387 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult