Categorized | Oradea

Horea Vușcan: „UDMR trădează interesul comunității pe care spune că o reprezintă”

Liderul Mișcării Verzilor a abordat marți, 30.08.11, într-o conferință de presă, problema minorității maghiare și a relațiilor dintre ea și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Horea Vușcan a spus despre UDMR că își izolează și își țime în ignoranță comunitatea pentru a o putea controla mai ușor.

Horea Vușcan a început conferința susținând că are informații cu privire la ce se întâmplă în două localități din Bihor cu comunitate maghiară semnificativă numeric, municipiul Salonta și comuna Paleu.

„Mi-au fost relatate doua cazuri pe care eu le consider extrem de grave si la care etnicii maghiari trebuie sa cugete. Se spune ca fostul primar al comunei Paleu, Papp Gyorgy, nu a mai fost sustinut de UDMR Bihor pentru a candida in anul 2008 la un nou mandat pentru ca a deschis comuna pentru dezvoltatorul imobiliar Calin Raita. Lui Papp Gyorgy i s-a reprosat ca prin construirea mai multor cartiere de vile in Paleu se va schimba componenta etnica a localitatii.

Deci pentru UDMR Bihor nu conta ca localitatea se dezvolta si ca prospera, singurul criteriu important era daca comunitatea maghiara ramane majoritara in localitate. Cu alte cuvinte UDMR nu dorea ca romanii din Oradea sa se mute la vile in Paleu si sa schimbe componenta etnica a comunei.

Prin acest scenariu UDMR isi facea griji ca nu va mai castiga mandatul de primar al comunei. Acesta este un exemplu clar al faptului că UDMR pune interesele sale de grup în faţa intereselor comunităţii maghiare pe care spune că o reprezintă.

Al doilea exemplu care mi-a fost relatat este cel al municipiului Salonta unde au fost refuzate mai multe investitii pe acelasi considerent. Primarul UDMR din Salonta nu a permis unor investitori straini sa-si deschida fabrici in Salonta de teama ca romanii din comunele limitrofe vor veni la munca in Salonta si se vor stabili aici schimband componenta etnica a municipiului.

Datorita blocajelor pe care le-au intalnit la Salonta, investitorii au plecat cativa km la incolo, in localitatea Madaras, unde s-a dezvoltat un parc industrial foarte promitator”

a declarat Horea Vușcan.

„UDMR pune interesul sau personal deasupra intereselor maghiarilor care au dreptul la o viata mai buna si la un nivel de trai ridicat. Existenta unei formatiuni politice, UMDR, care nu respecta criteriile de definire ale unui partid politic si care se hraneste din tinerea in ignoranta si in izolarea a unei minoritati nu se mai justifica in Europa anului 2011.

Potrivit teoriei politice orice partid se cladeste pe norme, valori si principii doctrinare economice si sociale. Constituirea si functionarea unei formatiuni politice strict pe criterii etnice este profund nesanatoasa pentru comunitate in ansamblu si pentru respectiva minoritate”

a mai spus politicianul.

UDMR izolează comunitatea maghiară sub pretextul păstrării identității

O altă afirmație dură făcută de Vușcan cu privire la UDMR se referă la identitatea maghiarilor.

„Intr-o Uniunea Europeana unde natiunile invata va conlucreze, sa vietuieasca impreuna fara granite si sa aboleasca orice mentalitate segregationista, UDMR vrea sa izoleze constant minoritatea maghiara din Romania.

Formatiunea politica maghiara stie ca doar un grup minoritar distinct care nu s-a integrat in viata comunitara a tarii din care face parte si care nu pleaca din respectiva tara ii poate asigura si pe viitor voturile si procentele electorale menite sa pastreze UDMR in structurile de putere ale statului.

Izolarea comunitatii maghiare este unul dintre principiile pe care UDMR le-a legiferat si prin legea educatiei nationale cand a introdus prevederi prin care minoritatea maghiara sa-si poata constitui propriile unitati de invatamant separate de cele romanesti. Din pacate UDMR nu face diferenta intre pastrarea identitatii etnice ale unei minoritati si izolarea acestei minoritati in arealul statal al unui alte natiuni conlocuitoare”

susține Vușcan care nu uită să amintească și de interesele materiale ale UDMR:

„Uniunea serveste interesele unei clientele politice pe cand majoritatea maghiarilor sunt saraci. Daca mergem in judetele Covasna si Harghita vedem ca saracia este la ea acasa.

In timp ce majoritatea liderilor politici ai UDMR s-au imbogatit in ultimii 20 de ani, prin metode la fel de dubioase ca si politicienii de etnie romana, zonele maghiare au un nivel de trai foarte scazut. Politicienii maghiari au adoptat la perfectiune ingineriile financiare care au adus Romania pe cel mai inalt nivel de coruptie din toate tarile europene”.

Maghiarii sunt considerați „trădători” dacă nu votează cu UDMR

Liderul Mișcării Verzilor nu ezită să compare UDMR cu PCR datorită monopolului pe care îl exercită asupra comunității pe care o reprezintă:

„UDMR are o pozitie de monopol in cadrul etniei maghiare fiind un fel de Partid Comunist Maghiar, cum spunea Laszlo Tokes. Maghiarii sunt fortati sa voteze cu UDMR fara sa aiba orice alta alternativa si fara sa poata opta in mod democratic intre mai multe oferte.

Maghiarii nu pot sa-si sanctioneze pe liderii UDMR care sunt parte a acestui „sistem politic ticalosit”, ca sa-l citez pe Traian Basescu, pentru ca sunt facuti „tradatori” daca nu voteaza cu UDMR-ul. Formatiunea etnica maghiara controleaza si o buna parte a mass-mediei maghiare unde nu regasim o abordare obiectiva a activitatii politice desfasurate de catre UDMR.

Ignoranta etniei maghiare din Romania este hranita cu discursuri fanteziste privind Ungaria Mare. UDMR merge pe formula: „Un popor sau grup care este tinut in ignoranta si este dezinformat este usor de condus si manipulat”

spune Vușcan.

În ceea ce privește naționalismul, Horea Vușcan consideră că nu există o mare diferență între UDMR și PRM.

„UDMR este aproape incapabil sa se reformeze din interior. Formatiunea etnica maghiara a avut alaturi de PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor cea mai longeviva structura de conducere dintre toate formatiunile politice din Romania. Acest lucru nu este deloc intamplator pentru ca PRM si UDMR s-au sustinut reciproc pe principiul vaselor comunicante, ambele parti avand discursuri sovine, revansarde si nationaliste.

Un alt tango politic este reprezentat de asa zisele aripi din cadrul elitei conducatoare maghiare, aripa moderata reprezentata de UDMR si aripa radicala reprezentata de Laszlo Tokes. Trebuie spus ca ambele parti au contribuit la mentinerea actualei stari de izolare, ignoranta si saracie in care se zbate marea masa a comunitatii maghiare”

precizează Vușcan.

Averile lui Rozália Biró și Alexandru Kiss

Chiar dacă a preferat să vorbească despre situația maghiarilor la nivel național, Horea Vușcan a vorbit și despre formațiunea maghiară din Bihor.

„UDMR Bihor este condus de duetul Kiss si Biro de peste zece ani, timp in care averile personale ale viceprimarului Oradiei, Biro Rozalia si al vicepresedintelui Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru au crescut cu mult mai mult decat salariul de viceprimar sau de presedinte de consiliu judetean.

La nivel national averea lui Verestoy Attila ar putea sa creeze invidie pentru orice capitalist american care are in spate generatii de inaintasi care au derulat afaceri de milioane de euro. „Retragerea” lui Marko Bela si alegerea lui Kelemen Hunor in functia de presedinte al UDMR a fost cel mai bine comentata de Laszlo Tokes care spunea: „Cand Kelemen Hunor se uita in oglinda il vede pe Marko Bela”

spune Vușcan care consideră că alternativa maghiarilor ar fi integrarea în partidele românești.

„In opinia mea UDMR ar trebui sa se integreze ca aripa a partidelor romanesti. Liderii UDMR care au o viziune social democrata ar trebui sa se inscrie in PSD, cei cu viziune liberala in PNL, cei cu viziune crestin-democrata in PDL, iar cei simpatizanti ai ecologismului ar putea veni in randurile noastre.

Dorim sa avem cate un vicepresedinte maghiar la nivelul judetean si municipal al partidului pentru a putea reprezenta cat mai bine interesele comunitatii maghiare. Din punct de vedere juridic ar putea ca UDMR sa mai existe ca o organizatie civica menita sa garanteze protectia drepturilor minoritatii maghiare, dar din punct de vedere politic, elita maghiara ar trebui sa se exprime prin aceste aripi ale partidelor politice care sunt constituite pe criterii si valori doctrinare”

a spus Horea Vușcan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult