Categorized | Social

Liceele din Oradea şi-au deschis porţile pentru noul an şcolar

Ca să poată participa şi părinţii la deschiderea noului an şcolar, conducerea Liceului „Don Orione” a organizat evenimentul duminică, 11 septembrie, de la ora 17. Luni şi-au deschis porţile şi celelalte licee, printre care şi Colegiul Partenie Cosma. Primarul Ilie Bolojan a participat la ambele festivităţi.

Iniţiativa Liceului „Don Orione”, aceea de a organiza deschiderea anului şcolar duminică a fost una binevenită, peste 500 de oameni, elevi, părinţi, profesori şi oficialităţi umplând până la refuz Sala de Sport şi Festivităţi a instituţiei.

De la prezidiul a vorbit apoi primarul Ilie Bolojan, care a mulţumit Congregaţiei pentru activitatea pe care o desfăşoară în oraş, atât pe plan educativ, cât şi social.

Primarul i-a lăudat pe cei de la „Don Orione” pentru binele pe care îl fac oraşului şi i-a felicitat că fac învăţământ de calitate cu fonduri puţine. Ca un exemplu de bună gospodărire, primarul a menţionat faptul că liceul are cele mai mici facturi de utilităţi dintre şcolile orădene.

Directorul liceului, Alexandru Stoica le-a urat bun venit noilor elevi şi a vorbit despre dezvoltarea şcolii, care de anul acesta are şi ciclu primar, după ce anii trecuţi s-au înfiinţat grădiniţa şi ciclul gimnazial. Datorită numărului mare de solicitări, s-a înfiinţat o clasă a IX-a suplimentară, iar pentru grădiniţă şi clasele mici se fac înscrieri pe câţiva ani înainte.

Bogdan Avram, care a terminat anul acesta clasa a XII-a la Liceul „Don Orione” şi a fost admis la Universitatea din Manchester, i-a îndemnat pe actualii elevi să înveţe, pentru că numai prin muncă pot obţine lucruri serioase cu care se pot mândri în faţa colegilor şi mai târziu în faţa propriilor copii.

După festivitate, elevii şi părinţii au intrat în şcoală cu diriginţii fiecărei clase, s-au aşezat în bănci, au primit manualele, iar cei din clasele I, a V-a şi a IX-a au făcut cunoştinţă cu noua lor şcoală. Oficialităţile prezente au vizitat şi ele şcoala, au inaugurat clasele ciclului primar şi apoi au vizitat parcul şi grădina zoologică din curtea liceului şi biserica parohiei „Don Orione”.

Prima zi de şcoală în noua clădire a Colegiului Partenie Cosma

Primarul Ilie Bojan a fost prezent luni şi la deschiderea festivă a anului şcolar la Colegiul Economic Partenie Cosma, participând la inaugurarea noii clădiri a şcolii din campusul şcolar de pe strada Armatei Române.

Alături de conducerea şcolii, profesori, elevi şi părinţi, la inaugurare au mai participat viceprimarul Gheorghe Carp, prefectul Gavrilă Ghilea, politicieni şi oameni de afaceri.

Ilie Bolojan a adresat din partea Primăriei Oradea un cuvânt de bun venit elevilor şi părinţilor prezenţi la festivitate.

„Pentru noi este o mare bucurie că am reuşit să construim din bugetul local, din impozitele şi taxele plătite de părinţii dumneavoastră şi de toţi orădenii, acest prim corp al Colegiului Partenie Cosma”

a spus Ilie Bolojan, care a mulţumit constructorilor, Administraţiei Imobiliare Oradea şi tuturor celor care au dat o mână de ajutor la amenajarea campusului şcolar.

„De la Guvern până acum am primit doar responsabilităţi şi mesaje. Sunt  bune, le primim, dar dacă ne vor da şi bani, va fi şi mai bine, că de vorbe suntem sătui”

a mai spus primarul.

Noua clădire a Colegiului Partenie Cosma este prima investiţie de acest fel din Oradea după 1989 realizată de municipalitate în totalitate din bugetul local. Şcoala are 24 de săli de clasă (parter + 2 etaje), investiţia municipalităţii ridicându-se la aproximativ 5 milioane lei.

Campusul şcolar de pe str. Armatei Române presupune construirea în total a şapte corpuri importante de clădire: şcoala cu 24 de săli de clasă, cămin internat cu 300 de locuri, cantină şi club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere şcoală, sală de sport. Valoarea totală a contractului este de  peste 37,3 milioane lei, lucrările urmând a fi realizate de către Selina.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult