Categorized | Social

„Oradea pune suflet”, o campanie pentru sprijinirea bolnavilor de cancer

Datorită numărului mare al bolnavilor de cancer existenţi în judeţ şi a incidenţei acestei boli, municipalitatea orădeană a pornit o campanie pentru a sprijini construirea noului Centru Oncologic şi a unui Hospice pentru îngrijirea bolnavilor care nu mai pot fi trataţi.

Intitulată „Oradea pune suflet”, campania a fost lansată miercuri, 14 septembrie 2011, prin intermediul unei conferinţe de presă care a avut loc în sala mică a Primăriei Oradea. La ea au participat Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, Florica Cherecheş, şefa Comisiei Sociale a Consiliul Local Oradea, Simona Mihuţiu, medica oncolog la Spitalul Judeţean, Dan Octavian, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Marinela Murg, directorul executiv al Hospice Emanuel şi mai mulţi voluntari care au lucrat la proiect.

„Vrem să activăm actorii sociali pentru proiectele de interes general ale comunităţii orădene. Am început în luna februarie a acestui an când Consiliul Local a înfiinţat Fondul municipal de solidaritate.

Ştim că avem la dispoziţie un instrument important, utilizarea celor 20% din impozitul pe profit al firmelor, prin intermediul căruia am putea să strângem bani pentru proiecte şi vrem să îl folosim”

a declarat, la începutul conferinţei, Florica Cherecheş.

Mai mult decât necesar

Construirea Centrului Oncologic şi a Hospice-ului sunt mai mult decât necesare în primul rând din cauză incidenţei cancerului în judeţ.

„În Bihor sunt 19.000 de bolnavi de cancer şi anual depistăm alţi 2.400 de bolnavi. Cancerul ocupă locul doi în judeţ după bolile de inimă în ceea ce priveşte incidenţa şi numărul de bolnavi şi, de aceea, este mai mult decât necesară construirea unui Centru Oncologic şi a unui Hospice.

Dacă nu se va face nimic în acest sens, vom avea în curând un bolnav de cancer la patru persoane ceea ce ar fi foarte grav”

a spus Simona Mihuţiu, medic Oncolog la Spitalul Judeţean.

De o părere asemănătoare este şi viceprimarul Gheorghe Carp care susţine că este prioritară separarea celor două compartimente care funcţonează în prezent în aceeaşi secţie la Spitalul Judeţean, compartimentul de tratament şi cel de îngrijire paleativă.

„Cele două proiecte din campanie se completează reciproc. Până acum, bolnavii erau aduşi la Spitalul Judeţean unde, în aceeaşi secţie, erau şi bolnavii în tratament şi cei aflaţi în fază terminală.

Vă daţi seama ce însemna pentru un bolnav aflat în tratament să fie vecin de pat cu unul aflat pe moarte. Tocmai, pentru a evita aceste situaţii vrem să separaăm cele două secţii şi să construim un Hospice special pentru bolnavii aflaţi în fază terminală”

a declarat Gheorge Carp.

Cum puteţi contribui

Valoarea totală estimată a proiectului de construire a noului Centru Oncologic este de 20 milioane lei, din care contribuţia Ministerului Sănătăţii este de 11,9 milioane lei iar cea a municipiului Oradea, de 600 mii lei.

Aceşti bani asigură construcţia clădirii şi o mică parte din dotările tehnice dar pentru finalizarea proiectului mai este nevoie de 7,5 milioane lei.

Celălalt proiect, cel referitor la noul Hospice, are o valoare de 11,5 milioane lei. Primăria a pus la dispoziţie terenul necesar realizării construcţiei iar Fundaţia Hospice Emanuel va asigura parţial finanţarea investiţiei şi funcţionalitatea centrului după finalizare.

„Sperăm să reuşim să adunăm aceşti bani de la firmele care au avut profit anul trecut şi de la orădeni. După calculele noastre, mediul de afaceri plăteşte anual şapte milioane de euro la bugetul de stat.

Aceşti bani nu merită pierduţi, trebuie folosiţi pentru nevoile stringente ale comunităţii. Orice firmă poate dona 20% din impozitul pe profit pentru acţiuni de mecenat iar orădeanul de rând poate contribui prin donarea celor 2% din impozitul pe venit pentru această campanie”

a explicat Dan Octavian, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Conform directorului executiv al Fundaţiei Hospice Emanuel, construirea unui nou Centru pentru îngrijirea bolnavilor de cancer aflaţi în fază terminală va mări numărul persoanelor care pot beneficia de îngrijire la o mie.

„În prezent fundaţia noastră are în îngrijire 240 de persoane pe an. După ce acest Hospice va fi construit vom fi în stare să asiurăm servicii sociale pentru o mie de pacienţi”

a declarat Marinela Murg, directorul executiv al Fundaţiei.

Pentru mai multe informaţii cu privire la campanie şi la cum puteţi contribui la ajutorarea bolnavilor de cancer, puteţi accesa site-ul www.oradeapunesuflet.ro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult