Categorized | Cultură

La Zilele Europene ale Patrimoniului orădenii vor afla care sunt uşile şi porţile istorice din oraş

Anual în perioada 16 -18 septembrie, sub egida Ministerului Culturii, prin Direcţiile Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional se organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, anul acesta evenimentul aflându-se la a XIX-a ediţie. Tema aleasă pentru această ediţie este Moşteria culturală din lemn, iar evenimentele din judetul Bihor sunt cuprinse sub genericul „Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului”.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea a susţinut joi, 15 Septembrie 2011, o conferinţă de presă, organizată cu ocazia  Zilelor Europene ale Patrimoniului.

În cadrul conferintei au fost prezentate materialele editate cu această ocazie. Un grup de tineri a lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea (aproximativ 80 de porţi), care potrivit criticului de artă Ramona Novicov, datează de la începutul secolului XX, şi care prezintă

„detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist”.

„Activitatea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se bazează pe conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa patrimoniului cultural, astfel încât fiecare să dea dovadă de un comportament responsabil.

În ceea ce priveşte măsurile concrete luate de municipalitate, acestea vizează iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru a declara cele aproximativ 80 de porţi inventariate, ca protejate la nivel local, urmând ca fiecare poartă să aibă pe spate o plăcuţă care să îi ateste acest statut.

Totodată, se doreşte realizarea în Cetatea Oradea a unui atelier de restaurare a obiectelor din lemn”

a spus viceprimarul Rozália Biró.

Program:

Deschiderea evenimentului:

Ora 14.00

Galeria de Arte Vizuale-Republicii nr.15

– Proiecţie de fotografii din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Muzeului Ţării Crişurilor Oradea care ilustrează biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi Bihor realizate din lemn.

– Expoziţia „Ochii oraşului” din cadrul Campaniei de conştientizare – Feţele pierdute ale oraşului pentru promovarea patrimoniului construit local, realizată de Grupul URB_O al Filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România.

– Expoziţie cu obiecte tradiţionale din lemn creaţii ale meşterilor populari Buz Gheorghe din comuna Budureasa şi Popa Mircea din localitatea Fânaţe, comuna Câmpani.

– Prezentarea pliantelor informative privind restaurarea porţilor şi a ferestrelor  din lemn.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult