Categorized | Cultură

La Zilele Europene ale Patrimoniului orădenii vor afla care sunt uşile şi porţile istorice din oraş

Anual în perioada 16 -18 septembrie, sub egida Ministerului Culturii, prin Direcţiile Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional se organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, anul acesta evenimentul aflându-se la a XIX-a ediţie. Tema aleasă pentru această ediţie este Moşteria culturală din lemn, iar evenimentele din judetul Bihor sunt cuprinse sub genericul „Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului”.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea a susţinut joi, 15 Septembrie 2011, o conferinţă de presă, organizată cu ocazia  Zilelor Europene ale Patrimoniului.

În cadrul conferintei au fost prezentate materialele editate cu această ocazie. Un grup de tineri a lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea (aproximativ 80 de porţi), care potrivit criticului de artă Ramona Novicov, datează de la începutul secolului XX, şi care prezintă

„detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist”.

„Activitatea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se bazează pe conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa patrimoniului cultural, astfel încât fiecare să dea dovadă de un comportament responsabil.

În ceea ce priveşte măsurile concrete luate de municipalitate, acestea vizează iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru a declara cele aproximativ 80 de porţi inventariate, ca protejate la nivel local, urmând ca fiecare poartă să aibă pe spate o plăcuţă care să îi ateste acest statut.

Totodată, se doreşte realizarea în Cetatea Oradea a unui atelier de restaurare a obiectelor din lemn”

a spus viceprimarul Rozália Biró.

Program:

Deschiderea evenimentului:

Ora 14.00

Galeria de Arte Vizuale-Republicii nr.15

– Proiecţie de fotografii din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Muzeului Ţării Crişurilor Oradea care ilustrează biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi Bihor realizate din lemn.

– Expoziţia „Ochii oraşului” din cadrul Campaniei de conştientizare – Feţele pierdute ale oraşului pentru promovarea patrimoniului construit local, realizată de Grupul URB_O al Filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România.

– Expoziţie cu obiecte tradiţionale din lemn creaţii ale meşterilor populari Buz Gheorghe din comuna Budureasa şi Popa Mircea din localitatea Fânaţe, comuna Câmpani.

– Prezentarea pliantelor informative privind restaurarea porţilor şi a ferestrelor  din lemn.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4203 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult