Categorized | Cultură

La Zilele Europene ale Patrimoniului orădenii vor afla care sunt uşile şi porţile istorice din oraş

Anual în perioada 16 -18 septembrie, sub egida Ministerului Culturii, prin Direcţiile Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional se organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, anul acesta evenimentul aflându-se la a XIX-a ediţie. Tema aleasă pentru această ediţie este Moşteria culturală din lemn, iar evenimentele din judetul Bihor sunt cuprinse sub genericul „Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului”.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea a susţinut joi, 15 Septembrie 2011, o conferinţă de presă, organizată cu ocazia  Zilelor Europene ale Patrimoniului.

În cadrul conferintei au fost prezentate materialele editate cu această ocazie. Un grup de tineri a lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea (aproximativ 80 de porţi), care potrivit criticului de artă Ramona Novicov, datează de la începutul secolului XX, şi care prezintă

„detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist”.

„Activitatea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se bazează pe conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa patrimoniului cultural, astfel încât fiecare să dea dovadă de un comportament responsabil.

În ceea ce priveşte măsurile concrete luate de municipalitate, acestea vizează iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru a declara cele aproximativ 80 de porţi inventariate, ca protejate la nivel local, urmând ca fiecare poartă să aibă pe spate o plăcuţă care să îi ateste acest statut.

Totodată, se doreşte realizarea în Cetatea Oradea a unui atelier de restaurare a obiectelor din lemn”

a spus viceprimarul Rozália Biró.

Program:

Deschiderea evenimentului:

Ora 14.00

Galeria de Arte Vizuale-Republicii nr.15

– Proiecţie de fotografii din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Muzeului Ţării Crişurilor Oradea care ilustrează biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, tâmplării din Oradea şi Bihor realizate din lemn.

– Expoziţia „Ochii oraşului” din cadrul Campaniei de conştientizare – Feţele pierdute ale oraşului pentru promovarea patrimoniului construit local, realizată de Grupul URB_O al Filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România.

– Expoziţie cu obiecte tradiţionale din lemn creaţii ale meşterilor populari Buz Gheorghe din comuna Budureasa şi Popa Mircea din localitatea Fânaţe, comuna Câmpani.

– Prezentarea pliantelor informative privind restaurarea porţilor şi a ferestrelor  din lemn.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult