Categorized | Cultură

Stagiunea la Teatrul Regina Maria debutează cu „Scripcarul de pe acoperiş”

Dumincă, 25 septembrie 2011, Teatrul Regina Maria din Oradea vă invită să luați parte, începând cu orele 20:00, în Sala Mare, la premiera piesei de teatru „Scripcarul de pe acoperiș”. Piesa ispitește publicul cu o distribuție numeroasă dar și cu nume cunoscute ale scenei precum Richard Balint, Elvira Rîmbu sau Ioana Dragoș Gajdo.

Spectacolul poartă semnătura lui Joseph Stein, adaptare după povestirea lui Sholom Aleichem. Muzica aparține lui Jerry Bock, iar traducerea Antoanetei Ralian. Korcsmáros György semnează regia artistică, Vioara Bara decorurile, Amalia Judea costumele, András Loránd coregrafia iar corul va fi dirijat de Iloc Ovidiu.

Vor fi trei ore de suspans, muzică și dans, dar mai ales un spectacol despre familie, religie, societate și tradiție.

„Un scripcar pe acoperiș… Sună nebuneşte, nu-i așa? Însă aici, în micuţul nostru sat Anatevka, s-ar putea spune că fiecare dintre noi suntem un scripcar pe acoperiş, încercând să încropească o melodie simplă şi plăcută, fără a-şi rupe gâtul.

Nu e uşor, credeţi-mă. S-ar putea să ne-ntrebaţi „De ce staţi cocoţaţi acolo, dacă-i atât de periculos?” Ei bine, vă spun eu de ce: Anatevka e casa noastră! Şi cum ne păstrăm echilibrul? Asta v-o pot spune într-un singur cuvânt: tradiţia!”

Aşa începe „Scripcarul de pe acoperiş”, adaptarea după povestirea lui Sholom Aleichem „Fiicele lui Tevye” – unul dintre cele mai de succes musicaluri din toate timpurile.

De la premiera din 1964, de pe Broadway, piesa a cunoscut nenumărate adaptări, înregistrând un succes fulminant atât în rândul publicului, cât şi în aprecierea criticilor.

Ecranizarea piesei, din anul 1971, a avut şi ea un succes fulminant: a câştigat 3 premii Oscar, 2 Globuri de Aur şi încasări de peste 50 milioane de dolari.

Piesa istoriseşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka.

Deşi Yente, peţitoarea satului caută partide potrivite pentru primele trei fete din cele cinci ale familiei, Tzeitel, Hodel şi Hava îşi impun propria opţiune şi se căsătoresc din iubire, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de tradiţie.

Această scindare din rândul familiei lui Tevye va coincide cu un eveniment social cu impact major asupra societăţii ruseşti: comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut.

Moştenirea culturală şi religioasă a secolelor de tradiţie se reliefează clar în „Scripcarul pe acoperiş” – un spectacol despre tradiţie, societate, religie şi mai ales, familie.”

Piesa va începe duminică, la ora 20:00 în sala proaspăt renovată a Teatrului Regina Maria. Biletele au fost deja vândute.

Ioana-Mădălina Ştefanică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult