Categorized | Social

A început construirea noului Centru Oncologic din Oradea

Dacă la sfârşitul lunii iulie, reprezentanţii municipalităţii şi ai Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu semnau contractul de lucrări pentru realizarea Centrului de oncologie, radioterapie şi chimioterapie, azi proiectul se află deja în faza de execuţie, respectiv de construcţie a pereţilor viitorului Centru oncologic.

În debutul proiectului a fost finalizată faza de proiectare şi de obţinere a avizelor, după care s-a trecut la faza de execuţie propriu-zisă a viitorului centru.

Până în acest moment s-a realizat turnarea betoanelor atât pentru fundaţia buncărului (spaţiul unde va fi montat acceleratorul liniar nuclear şi echipamentul de brahiterapie), cât şi pentru fundaţia spaţiului hotelier, care va fi destinat bolnavilor oncologici.

„Momentan se lucrează la cofrarea pereţilor celor două unităţi, după care se va trece la turnarea betonului în aceste cofraje, pereţii urmând să fie ridicaţi până la sfârşitul acestei luni”

a spus Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.

Întreaga lucrare este preconizată a se finaliza până la sfârşitul lunii martie, dacă conditiile meteo vor permite acest lucru.

După construirea pereţilor vor  începe lucrările de interior (tencuit, gaze medicale, gletuit, montare tâmplărie, instalaţii electrice, instalaţii sanitare).

Valoarea contractului de lucrări este de 19,7 milioane lei (fără TVA) şi presupune următoarele etape: proiectare, execuţie clădire nouă (în curtea Spitalului Municipal, în continuarea corpului B al spitalului, noul spaţiu fiind destinat spitalizării de zi pentru chimioterapie), reamenajarea corpului B de clădire – unde  a fost bucătăria, achiziţionarea şi punerea în funcţiune a acceleratorului liniar de particule pentru terapie cu energii înalte, achiziţionarea sistemului complet de tratament pentru brahiterapie, necesar bolnavilor oncologici.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult