Categorized | Social

Campanie de conştientizare a prevenirii cancerului

Cancerul poate fi prevenit! Acesta este sloganul campaniei organizată de Ministerul Sănătății, la nivel național, a cărei scop este informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la posibilitățile de prevenire a tumorii maligne.

15 octombrie – 30 noiembrie 2011 este perioada în care sistemul medical românesc urmărește depistarea precoce a cancerului de col uterin, la sân și a cancerului colo-rectal, prin efectuarea screening-urilor.

Obiectivele campaniei naționale sunt:

  • informarea asupra tipurilor de cancer, mai cu seamă care dintre acestea pot fi prevenite prin procedee de tip screening
  • informarea mai în detaliu asupra neoplasmului dar și aducerea la cunoștința populației a principalilor factori cancerigeni
  • tratarea, discutarea și adoptarea Strategiei naționale și a planului de acțiune privind programele de screening în vederea depistării cancerului de sân, col uterin și colo-rectal.

În ceea ce privește activitatea la nivel județean, cadrele medicale bihorene vor încerca informarea cetățenilor prin intermediul mass-media dar și prin intermediul pliantelor și materialelor educative care vor fi distribuite în farmacii și cabinete medicale.

Nu va lipsi nici abordarea directă, medicii dorind să explice și să sublinieze importanța efectuării controalelor preventive și cât de eficace sunt acestea, în condițiile în care un cancer depistat la timp are mari șanse de vindecare (cu precădere cel de col uterin, sân și colo-rectal).

Este cunoscut faptul că la nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc.

In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele prevenibile şi curabile vor continua să ucidă. Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite.

„Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer”

se precizează într-un comunicat emis de Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Mai multe informații găsiţi AICI.

Ioana-Mădălina Ştefănică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult