Categorized | Social

Copiilor din şcolile orădene li se va verifica starea de sănătate începând din februarie 2012

Viceprimarul Rozália Biró a prezentat în cadrul conferinţei de presă de marţi, 13 octombrie o nouă serie a programului de screening al stării de sănătate a elevilor de clasa I şi clasa a V-a din municipiu. Prin intermediul specialiştilor, municipalitatea va identifica problemele de sănătate ale copiilor şi îi va înştiinţa pe părinţi, urmând ca aceştia să ia măsurile care se impun pentru remedierea problemelor de sănătate.

În cadrul programului vor fi realizate următoarele analize medicale: hemoleucogramă, examen coproparazitologic, consultaţie stomatologică, examen oftalmologic.

Deoarece în anul şcolar 2010-2011 grupul de lucru a constatat că în cadrul investigaţiilor efectuate nu au fost depistate tulburări grave sau boli cronice în rândul elevilor, administraţia locală va elimina realizarea examenului ORL şi a audiogramei.

„Prin acest program de screening al stării de sănătate a elevilor, Primăria Oradea doreşte să vină în sprijinul familiilor care au copii.

Pentru a avea copii sănătoşi, este important ca eventualele probleme de sănătate ale elevilor să fie depistate din timp”

a spus viceprimarul Rozália Biró.

Având în vedere faptul că medicul şcolar are obligaţia de a urmări anual fiecare elev din punct de vedere somatometric pentru depistarea precoce a obezităţii, nanismului si viciilor de postură (deficienţe ale coloanei vertebrale), administraţia locală propune ca si aceşti parametri să fie înregistraţi in raportul programului de screening pentru elevii claselor întâi şi a cincea.

„În ceea ce priveşte depistarea precoce a deficienţelor de coloană vertebrală, propunem ca finalitate a programului de screening întocmirea unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu recomandarea introducerii în programa şcolară de educaţie fizică a orelor de gimnastică medicală pentru corectarea acestor deficienţe”

a declarat Rozália Biró.

În prezent se lucrează la baza de date urmând ca progranul să înceapă efectiv, în şcoli, din luna februarie a anului viitor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult