Categorized | Editorial

Funcționarii de la CJ Bihor, faliții României

În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle nu mai pridideşte cu vizitele în America funcţionarii din ograda lui sunt tot mai disperaţi. În 2008 Consiliul Judeţean şi-a dat acordul ca aceştia să primească două sporuri, unul pentru o ţinută decentă şi pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă în valoare de 404 lei lunar şi altul, de dispozitiv, în valoare de 30% din salariu. Cu aceste două sporuri, funcţionarii ajunseseră să aibă un salar decent, undeva la peste 1000 de lei lunar. Pretextând criza financiară şi reducerea aparatului bugetar, Guvernul Boc a asmuţit Curtea de Conturi pe toate instituţiile publice, CJ Bihor nefiind exclus.

Inspectorii au găsit ilegale ambele sporuri, dintre care unul, pe bună dreptate. Sporul de dispozitiv fusese dat printr-o Ordonanţă de Urgenţă de ministrul Igaş şi se referea doar la Ministerul de Interne, nicidecum la alte instituţii.

Evident, aici întrebarea se pune altfel. Ce specialiştii lu’ peşte are CJ Bihor de sunt în stare să vină cu o astfel de propunere, ce grad de inteligenţă au nişte consilieri judeţeni care ridică mâna pentru a o promulga? Și de aici întrebările ar putea continua pentru că Hotărârea de Consiliu a trecut şi de Prefectură şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Celălalt spor nu avea nicio neregulă, dovadă stând faptul că în mai toate instituţiile s-a decis aplicarea lui. Curtea de conturi a fost de altă părere aşa că disputa s-a mutat în instanţă. Iar instanţa a dat dreptate Curţii de Conturi chiar dacă, conform legilor în vigoare, aceasta nu are niciun drept să intervină într-un contract colectiv de muncă. În România se poate orice.

Culmea este că funcţionarii de la CJ Bihor nu vor rămâne doar cu un minus de 404 lei la salar ci vor plăti şi banii pe care i-au încasat timp de 3 ani prin acest spor. Să facem aşadar un calcul simplu.

Dacă un funcţionar avea un salariu de 1.000 de lei, a venit Boc şi a tăiat 25% au mai rămas 750 de lei. Apoi a revenit „mărinimosul” Boc şi a dat înapoi 15%, evident, 15% din 750 de lei şi nu din 1.000 cum ar fi fost normal. S-a ajuns la un salariu de 862 de lei.

Dacă din aceşti bani scazi cei 404 lei ajungi la un salariu de 458,5 lei. Şi asta nu e tot pentru că celălalt spor, cel de dispozitiv este încă în instanţă iar şansele ca CJ Bihor să îl câştige sunt foarte mici. Se va ajunge în mod cert ca funcţionarii să vină la muncă opt ore pe zi şi în loc să ia salariu să aducă bani de acasă.

Este drept că la CJ Bihor ca şi la alte Consilii Judeţene din România toată lumea, de la primul secretar la femeia de serviciu, a fost angajată pe pile şi relaţii de partidele care au câştigat alegerile în ultimii ani. Dar, să fiu iertat, pedeapsa tot mi se pare una nedreaptă.

În urmă cu câteva zile stăteam de vorbă cu unul dintre cei mai vechi şoferi de la CJ care îmi povestea că este în stare să recurgă la gesturi extreme.

„Eu nu pot să merg acasă la familie cu 300 de lei în buzunar. Ce vină am eu pentru CJ a decis să ne dea nişte sporuri, că ele au fost legale sau ilegale?”

spunea el. Şi pe bună dreptate. Ce vină au aceşti oameni că şefii instituţiei sunt nişte incompetenţi şi că Guvernul Boc este atât de hapsân încât le ia bani din buzunar pentru vina altora. Era suficient să nu le mai dea sporurile că oricum, cu salariile care le rămâneau, mureau de foame. Dar guvernanţii au vrut să fie siguri că nu vor supravieţui aşa că le-a luat şi salariile din urmă.

Ca şi cum ai doborî la pământ, fără să aibă nicio vină, un om sărac. Iar apoi, când l-ai vedea plin de sânge înaintea ta, i-ai mai aplica câteva lovituri cu talpa cizmei ca să fii sigur că nu se mai ridică. Halal politichie!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Funcționarii de la CJ Bihor, faliții României”

  1. nelu spune:

    sa va arda iadu, rahati din conducere. gunoaie bipede.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult