Categorized | Educatie

Miercuri vor începe „Zilele astronomiei” la Oradea

Între 26 – 30 octombrie 2011 Oradea sărbătorește „Zilele astronomiei orădene”. Un eveniment deosebit prin care se celebrează cinci ani de activitate a Astroclubului „Meridian Zero” dar și o poartă deschisă celor care doresc să admire frumusețile Universului.

Startul sărbătorii se dă miercuri, 26 Octombrie 2011, de la orele 19:00 în fața statuii Mihai Eminescu din Piața Independeței. Acolo, membrii astroclubului îi vor ademeni pe orădeni cu instrumente astronomice, invitându-i să descopere Universul. Astfel ei vor putea să numere stelele dintr-o anumită zonă a cerului, să surprindă galaxii dar și să tragă cu ochiul la gigantul Jupiter.

Joi, tot de la aceeași oră, 19:00, cei care nu au ajuns în seara zilei de 27 octombrie să descopere cerul, sunt invitați la Cetatea Oradea pentru a surprinde alte ipostaze spectaculoase ale cosmosului.

Ziua de vineri, 28 octombrie 2011, este consacrată Simpozionului Național dedicat Meridianului Zero din Oradea. Invitații speciali ai evenimentului sunt prof. dr. Mircea Rusu venit special de la București, prof. Cătălina Marian de la Blaj și prof. Gina Marcu de la Cluj Napoca alături de elevi din Blaj și Cluj Napoca. Dezbaterile vor avea loc la Cetatea Oradea, începând cu ora 14:00.

Seara zilei de 28 octombrie îi va ajunge pe membrii astroclubului alături de invitați lor, la Șuncuiuș, urmând ca a doua zi, adică în 29 octombrie, cu toții să participe la un concurs pe teme de astronomie, câștigătorii urmând să primească alături de alte premii și Almanahul astronomic român.

Orașul de pe Crișul Repede a fost, cel puțin acum mult timp, un important centrul scolastic dar și astronomic. Între 1464 şi 1667 în Cetatea Oradea, de lângă Palatul Episcopal din acea vreme, a fost stabilit meredianul O, punct de referință în realizarea hărților de călătorie. Acest lucru a fost posibil datorită străduințelor episcopului Ioan Viteaz, profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara.

Ioana – Mădălina Ştefănică

This post was written by:

- who has written 4362 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult