Categorized | Educatie

Miercuri vor începe „Zilele astronomiei” la Oradea

Între 26 – 30 octombrie 2011 Oradea sărbătorește „Zilele astronomiei orădene”. Un eveniment deosebit prin care se celebrează cinci ani de activitate a Astroclubului „Meridian Zero” dar și o poartă deschisă celor care doresc să admire frumusețile Universului.

Startul sărbătorii se dă miercuri, 26 Octombrie 2011, de la orele 19:00 în fața statuii Mihai Eminescu din Piața Independeței. Acolo, membrii astroclubului îi vor ademeni pe orădeni cu instrumente astronomice, invitându-i să descopere Universul. Astfel ei vor putea să numere stelele dintr-o anumită zonă a cerului, să surprindă galaxii dar și să tragă cu ochiul la gigantul Jupiter.

Joi, tot de la aceeași oră, 19:00, cei care nu au ajuns în seara zilei de 27 octombrie să descopere cerul, sunt invitați la Cetatea Oradea pentru a surprinde alte ipostaze spectaculoase ale cosmosului.

Ziua de vineri, 28 octombrie 2011, este consacrată Simpozionului Național dedicat Meridianului Zero din Oradea. Invitații speciali ai evenimentului sunt prof. dr. Mircea Rusu venit special de la București, prof. Cătălina Marian de la Blaj și prof. Gina Marcu de la Cluj Napoca alături de elevi din Blaj și Cluj Napoca. Dezbaterile vor avea loc la Cetatea Oradea, începând cu ora 14:00.

Seara zilei de 28 octombrie îi va ajunge pe membrii astroclubului alături de invitați lor, la Șuncuiuș, urmând ca a doua zi, adică în 29 octombrie, cu toții să participe la un concurs pe teme de astronomie, câștigătorii urmând să primească alături de alte premii și Almanahul astronomic român.

Orașul de pe Crișul Repede a fost, cel puțin acum mult timp, un important centrul scolastic dar și astronomic. Între 1464 şi 1667 în Cetatea Oradea, de lângă Palatul Episcopal din acea vreme, a fost stabilit meredianul O, punct de referință în realizarea hărților de călătorie. Acest lucru a fost posibil datorită străduințelor episcopului Ioan Viteaz, profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara.

Ioana – Mădălina Ştefănică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult