Categorized | Social

Ministrul László Borbély a inaugurat barajul din localitatea bihoreană Ginta

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a deplasat vineri, 28 octombrie 2011, în județul Bihor unde a asistat la punerea în funcțiune a acumulării nepermanente din localitatea Ginta. Valoarea investiţiei se ridică la peste 154 de milioane de lei iar prin intermediul ei vor fi apărate de inundaţii 261 de case, 4.250 hectare de teren agricol, 9 poduri, 15,4 kilometri de drum communal şi 15 obiective social-economice.

Investiţia, în valoare totală de 154.102.914 lei, a fost asigurată prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi de la bugetul de stat. La inaugurare au participat alături de ministru şi prefectul judeţului Bihor Gavrilă Ghilea şi şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor.

„Una din priorităţile ministerului este realizarea infrastructurii pentru inundaţii. Şi anul trecut şi în acest an am alocat fonduri importante, fiind practic cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 de ani destinate punerii în siguranţă a lucrărilor de apărare existente, avariate de viiturile din anii anteriori, şi pentru unele lucrări noi în zonele cele mai critice”

a declarat ministrul László Borbély.

Totodată, László Borbély a menţionat că, pe lângă resursele financiare alocate, Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat, în ultimii doi ani, măsuri care au dus la dezvoltarea organizaţională şi instituţională pentru managementul resurselor de apă și al riscului la inundații.

„În 2010, a fost aprobată Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung. În urma aprobării acestei Strategii, a fost înființată, în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor care asigură coordonarea unitară a activităţii de apărare împotriva inundaţiilor la nivel naţional.

Şi pentru că vorbim de Strategie, trebuie spus că investiţia de la Ginta se înscrie în măsurile prevăzute în acest document care indică finalizarea polderelor aflate acum în execuţie şi realizarea a 5 poldere noi.

În conformitate cu aceeasi strategie, am mai dat in funcţiune un polder la Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, iar în doi ani se va finaliza și cel de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, investiții care se ridică la o valoare de 190 miluioane euro”

a precizat László Borbély.

Prin realizarea acumulării nepermanente Ginta sunt înlăturate pagubele produse de inundaţii cu probabilitatea de depăşire de 5%.

Un alt rezultat este o siguranţă mai mare în exploatarea digurilor existente pe râul Crişul Negru pe tronsonul Tăut-Şoimi-Beiuş. Localităţile apărate prin această investiţie sunt Chesa, Cociuba, Tinca, Tăut, adică 261 de case, 4.250 hectare de teren agricol, 9 poduri, 15,4 kilometri de drum communal şi 15 obiective social-economice.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult