Categorized | Social

Ministrul László Borbély a inaugurat barajul din localitatea bihoreană Ginta

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a deplasat vineri, 28 octombrie 2011, în județul Bihor unde a asistat la punerea în funcțiune a acumulării nepermanente din localitatea Ginta. Valoarea investiţiei se ridică la peste 154 de milioane de lei iar prin intermediul ei vor fi apărate de inundaţii 261 de case, 4.250 hectare de teren agricol, 9 poduri, 15,4 kilometri de drum communal şi 15 obiective social-economice.

Investiţia, în valoare totală de 154.102.914 lei, a fost asigurată prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi de la bugetul de stat. La inaugurare au participat alături de ministru şi prefectul judeţului Bihor Gavrilă Ghilea şi şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor.

„Una din priorităţile ministerului este realizarea infrastructurii pentru inundaţii. Şi anul trecut şi în acest an am alocat fonduri importante, fiind practic cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 de ani destinate punerii în siguranţă a lucrărilor de apărare existente, avariate de viiturile din anii anteriori, şi pentru unele lucrări noi în zonele cele mai critice”

a declarat ministrul László Borbély.

Totodată, László Borbély a menţionat că, pe lângă resursele financiare alocate, Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat, în ultimii doi ani, măsuri care au dus la dezvoltarea organizaţională şi instituţională pentru managementul resurselor de apă și al riscului la inundații.

„În 2010, a fost aprobată Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung. În urma aprobării acestei Strategii, a fost înființată, în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor care asigură coordonarea unitară a activităţii de apărare împotriva inundaţiilor la nivel naţional.

Şi pentru că vorbim de Strategie, trebuie spus că investiţia de la Ginta se înscrie în măsurile prevăzute în acest document care indică finalizarea polderelor aflate acum în execuţie şi realizarea a 5 poldere noi.

În conformitate cu aceeasi strategie, am mai dat in funcţiune un polder la Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, iar în doi ani se va finaliza și cel de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, investiții care se ridică la o valoare de 190 miluioane euro”

a precizat László Borbély.

Prin realizarea acumulării nepermanente Ginta sunt înlăturate pagubele produse de inundaţii cu probabilitatea de depăşire de 5%.

Un alt rezultat este o siguranţă mai mare în exploatarea digurilor existente pe râul Crişul Negru pe tronsonul Tăut-Şoimi-Beiuş. Localităţile apărate prin această investiţie sunt Chesa, Cociuba, Tinca, Tăut, adică 261 de case, 4.250 hectare de teren agricol, 9 poduri, 15,4 kilometri de drum communal şi 15 obiective social-economice.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult